Как да знаем дали купуваме истински зехтин
Любопитно 11.03.2018 13:49
Зехтинът е една от най-здравословните растителни мазнини, а ние, българите - сред най-големите късметлии, делящи граница с един от най-големите му производители в света. Но дори и в съседна Гърция, където и в най-малките магазини зехтинът е основен за бизнеса артикул, не винаги може да бъдем сигурни, че сме си купили истински продукт.
Производството му е бавно и изисква доста усилия, което кара някои производители да правят компромис с качеството на зехтина, а дори и да предлагат подправено слънчогледово или соево олио с етикет Extra Virgin. Според статистиката, повече от 69% от зехтина на пазара, който се търгува с този етикет, изобщо не е virgin. Често дори не е зехтин.
Разликата е почти недоловима за по-неопитните купувачи, а цената е с до пет пъти по-висока от тази на други растителни мазнини.
Ето как в няколко стъпки да се превърнем в истински "сомелиер" на зехтините и да разпознаваме ментето от оригинала.
Първи начин
Отливаме малко количество зехтин в неголяма чаша и затваряме гърлото й с длан, докато разклащаме чашата и течността. По този начин освобождаваме ароматите от мазнината, без да им позволяваме да излизат.
След около минута доближаваме чашата до носа си и махаме дланта си. Това, което трябва да усетим, е остър и пиперлив аромат, който носи нюанси на плодове и зеленчуци. Ако някои от тези фактори липсват, най-вероятно сме си купили менте.
Втори начин
Вторият начин е да тестваме зехтина чрез кашляне - това е и основният начин за тестване на висококачествен зехтин по света. Отпиваме една глътка от същата чаша и оставяме зехтина в устата си за около 20 секунди, като позволяваме на течността да стигне до всички кътчета в устата. След преглъщане истинският зехтин най-често ще предизвика кашляне - колкото повече кашляме, толкова по-качествен е продуктът. /lifestyle.bg
Производството му е бавно и изисква доста усилия, което кара някои производители да правят компромис с качеството на зехтина, а дори и да предлагат подправено слънчогледово или соево олио с етикет Extra Virgin. Според статистиката, повече от 69% от зехтина на пазара, който се търгува с този етикет, изобщо не е virgin. Често дори не е зехтин.
Разликата е почти недоловима за по-неопитните купувачи, а цената е с до пет пъти по-висока от тази на други растителни мазнини.
Ето как в няколко стъпки да се превърнем в истински "сомелиер" на зехтините и да разпознаваме ментето от оригинала.
Първи начин
Отливаме малко количество зехтин в неголяма чаша и затваряме гърлото й с длан, докато разклащаме чашата и течността. По този начин освобождаваме ароматите от мазнината, без да им позволяваме да излизат.
След около минута доближаваме чашата до носа си и махаме дланта си. Това, което трябва да усетим, е остър и пиперлив аромат, който носи нюанси на плодове и зеленчуци. Ако някои от тези фактори липсват, най-вероятно сме си купили менте.
Втори начин
Вторият начин е да тестваме зехтина чрез кашляне - това е и основният начин за тестване на висококачествен зехтин по света. Отпиваме една глътка от същата чаша и оставяме зехтина в устата си за около 20 секунди, като позволяваме на течността да стигне до всички кътчета в устата. След преглъщане истинският зехтин най-често ще предизвика кашляне - колкото повече кашляме, толкова по-качествен е продуктът. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.07493 |
GBP | 1 | 2.35884 |
RON | 10 | 3.93179 |
TRY | 100 | 5.32297 |
USD | 1 | 1.88187 |
Последни новини
- 23:02 Обгорелият при взрив на газ композитор Александър Савелиев издъхна в "Пирогов"
- 21:05 Хороскоп за сряда, 8 януари 2025 г.
- 19:30 БАБХ призовава фермерските асоциации да съдействат за чумата и шарката
- 19:20 Meta сваля политическата цензура и няма да проверява фактите
- 19:10 Депутатите - основна заплаха за държавните финанси
- 18:55 Людмила Петкова: ПВУ е грешен и трябва изцяло да се пренапише
- 18:44 Изправят пред Темида мъж, заплашвал с нож жената, с която живеел
- 18:34 Пожар в трафопост остави без ток няколко блока в центъра на София