Как да укрепим и заздравим ставите си

Любопитно 15.02.2024 11:37 Снимка: ДНЕС+

Как да укрепим и заздравим ставите си

Артритът, който представлява възпаление и подуване на ставите, за съжаление е все по-често срещано заболяване дори и при по-млади възрастни. На фона на тази обезпокоителна тенденция здравните специалисти настояват, че е важно всеки човек да се грижи за ставите си. Защото именно те имат съществена роля не само при спорт и физическа натовареност, но дори и просто при изпълняването на ежедневни задачи.

Ето пет съвета на здравните експерти, с които да се грижим за ставите си с напредване на възрастта.

Правилната физическа активност

Британският физиотерапевт Лиам Гуд препоръчва тренировки, които ангажират цялото тяло, като пилатес и йога.

Според него е важно вместо да натоварваме определени мускулни групи, съответно и стави, да обърнем внимание на всички, за да укрепим и оформим равномерно и цялостно физиката си.

Редовното раздвижване

Ако работим седнали и прекарваме деня си предимно в офис, в идеалния случай е добре да ставаме и да се раздвижваме на всеки 20-30 минути.

Достатъчно е да се разходим дори и само колкото за да си направим кафе или пък да си поговорим с колегите за няколко минути.

Укрепване на най-слабите стави

Ортопедите уточняват, че най-нестабилната става в човешкото тяло е раменната. За да разчитаме на нейната опора и стабилност, ни е нужна добра мускулна структура.

Затова и упражненията за ръце и рамене са препоръчвани от здравните експерти. Чрез тях хем ще укрепим раменните стави, хем и ще подсилим захвата с ръцете.

Без компромис в удобството

За да се погрижим за ставите си в дългосрочен план, е важно също и какви обувки носим в ежедневието си. Според експертите добрите обувки имат структура и са с връзки, като за предпочитане са маратонките със стабилна подметка.

Хората с плоски стъпала или висок свод на ходилото пък е нужно да се съобразят и с тази особеност на краката си.

Правилната стойка

На всеки човек от малък са му повтаряли колко е важно да има правилна стойка и да стои изправен. Но според специалистите за прегърбването няма конкретни доказателства, че причинява вреда, стига обаче човек да се движи редовно.

И тъй като все пак голяма част от хората прекарват ежедневието си предимно седнали, е добре да променят позата си на всеки 30-40 минути, пише New York Post.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731