Как да спим по-добре през лятото

Любопитно 03.08.2023 12:04 Снимка: ДНЕС+

Как да спим по-добре през лятото

Обикновено заспиването през лятото е доста по-трудно, отколкото през който и да е друг сезон. Заради жегата, която тази година достига до рекордни нива, е нормално вечер да се въртим в леглото, да се потим и просто да не можем да се отпуснем, за да "приканим" съня.

За щастие обаче има начин да си помогнем. Нужно е само да изпълним петте стъпки на метода, с който да "детоксикираме" спалнята си. Тя, разбира се, изобщо не е за пренебрегване, тъй като именно в нея човек прекарва около една трета от живота си. Ето и как да си осигурим по-качествен сън в нея през лятото.

Без изкуствени ароматизатори в спалнята

Летливите органични съединения доказано могат да влошат качеството на съня ни.

Снимка 628452

Източник: iStock

И тъй като те са срещани в синтетичните ароматизатори и свещи, е най-добре да ги заменим с естествени, каквито са например етеричните масла.

Избягваме почистване със силно ароматизирани препарати

Изкуствените аромати, които съдържат етилен оксид, диоксани и летливи органични съединения, често са част от състава и на ароматизираните почистващи препарати. И освен че може да попречат на съня ни, може и да раздразнят кожата и дихателните ни пътища. По-добрата алтернатива за почистването на спалнята ни са естествените препарати. И сами можем да си направим такъв, като смесим кастилски сапун на растителна основа и вода.

Снимка 628453

Източник: iStock

Почистването на всички повърхности в стаята с влажна кърпа два пъти седмично също е препоръчително. А пък за да не се натрупва много прах, най-добре е да се придържаме към по-минималистичен декор на пространствата.

По-често проветряване

Вътрешният въздух обикновено е по-замърсен от въздуха навън, дори в по-гъсто населените градове.

Снимка 628463

Източник: iStock

Затова и по-честото отваряне на прозорците за проветряване е препоръчително, особено в спалнята и особено преди лягане вечер и след ставане сутрин.

Добър матрак и пречиствател за въздух са полезна комбинация

Тук съветът е матракът да е органичен, изработен от естествени материали - например от 100% естествена латексова пяна. Това предполага, че и цената му ще е по-висока, но пък все пак така си "купуваме" и по-добър сън.

Снимка 628465

Източник: iStock

Затова не би било излишно да инвестираме и в един пречиствател за въздух - в комбинация с качествен матрак ще сме една крачка по-близо до това да си осигурим идеалния комфорт в спалнята.

Електрониката вън от спалнята

На хората ни се струва почти невъзможно да нямаме електроника в стаята, в която спим. Все пак, алармата на телефона трябва най-малкото да ни събуди сутрин. Но за да спим по-добре, можем поне да отдалечим смартфони, таблети и лаптопи възможно най-много от леглото си. Препоръчително е дори да включим самолетния им режим, съветват от mindbodygreen.

Снимка 628466

Източник: iStock

Другата полза от това да държим електрониката далеч или пък в друга стая, е, че няма да се изкушаваме толкова често да проверяваме социалните си мрежи или съобщенията./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482