Как да преодолеем страховете, които имаме по време на секс

Любопитно 11.08.2020 09:19 Снимка: ДНЕС+

Как да преодолеем страховете, които имаме по време на секс

Не е необичайно да имаме страхове и притеснения. Независимо от причините, повечето хора имат такива. Важно е да отсеем рационалните от ирационалните и да се опитаме да премахнем тези, които ни пречат да се чувстваме комфортно в тялото си и да изпитваме удоволствие от секса. В крайна сметка, всички заслужаваме да сме щастливи.

10 от най-разпространените сексуални страхове:

1. Как ще се представя?

Когато не знаете какво да правите или дали го правите добре, не се страхувайте да изследвате и да попитате. Ако партньорът ви иска нещо по-различно, не го приемайте лично. Всяко тяло е специфично и не реагира еднакво на едни и същи неща.

2. Емоционално нараняване

Ако сърцето ви е било разбито, е възможно да отбягвате секса и да нямате желание за физическо общуване с други хора за дълго време. Трябва да разберете обаче, че сексът и романтичните отношения не винаги вървят ръка за ръка (филмът “Her” е един пример за това).

3. Несигурност по отношение на тялото

Тегло: прекалено дебела, прекалено слаба, недостатъчно слаба, дебели бедра, кльощави бедра, целулит...

Пенис: малък пенис, крив пенис, обезцветен пенис, заострен пенис... Хм, не сме чули някой да има комплекси заради голям пенис.

Вагина: широка вагина, много дълги срамни устни, необичайно голям клитор

Гърди и зърна: гърди с различен размер, малки гърди, никакви гърди, увиснали гърди, сбръчкани гърди, огромни гърди, косми около зърната, много големи зърна, зърна със странен цвят, стрии по гърдите... И да, мъжки гърди.

Задник: плосък задник, дебел задник, задник със странна форма

Кожа: акне, пъпки, брадавици

Други: изпъкнал пъп, обилно окосмяване, хиперактивни потни жлези, неприятна миризма

Несигурността причинява страхове не само по отношение на секса. Трябва да намерите начин да я преодолеете.

4. Еректилна дисфункция

Загубата на ерекция може да се дължи на тревожност, депресия, липса на привличане, употреба на алкохол или наркотици. Не прехвърляйте отговорността на партньорката си. Потърсете причината и се опитайте да я отстраните.

5. Ами ако пусна газове

Синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) е често срещан медицински проблем, който възниква при дисбаланс между полезните и вредните бактерии и води до възпаление и дисфункция на стомашно-чревния тракт. Главните симптоми са подуване, газове, запек, диария, чувствителност към храни и болки в корема. С тях са свързани и страховете да не се „изложим” по време на секс. Лекарите препоръчват приемане на продукти с фибри и пробиотици за нормализиране на състоянието и съответно елиминиране на страховете.

6. Болести, предавани по полов път

Сложили сме го на последно място, само защото не искахме да ви изплашим още в началото. Правете безопасен секс и не забравяйте презервативите.

7. Вагинизъм

Някои жени с вагинизъм развиват тревожност дори при мисълта нещо да проникне във влагалището им. Те се страхуват, че сексът ще им причини болка и това провокира мускулни спазми. Упражненията на Кегел могат да помогнат за контрола на влагалищните мускули. Освен това можете да тренирате с вкарване на един пръст с лубрикант във влагалището, като постепенно достигнете до три. За по-добри резултати може да се комбинира с психотерапия.

8. Мускулни болки

Понякога при определени здравословни проблеми като дископатия или херния, може да изпитвате болка и дискомфорт. Избирайте щадящи пози без много натоварване и акробатика.

9. Неяснота в сексуалните предпочитания

Ако не можете да решите дали да тръгнете в едната посока, в другата посока, и в двете или пък въобще да не тръгвате, няма нищо лошо в това да опитате и двете (или пък да не правите секс, докато нямате яснота за себе си). Отговорите ще дойдат сами.

Ако се страхувате да опитате секс с човек от същия пол, дайте си достатъчно време, за да разберете дали действително го искате.

10. Религиозни вярвания или ценности

Религията, репутацията или ценностите могат да стопират секса, независимо дали искате да изчакате до брака, докато срещнете подходящия човек, или да откажете от секс въобще. Всички ние имаме различни сексуални кодове, които трябва да се уважават.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448