Как да намалим разходите за отопление и електричество с близо 20%?

Любопитно 23.09.2022 19:20 Снимка: ДНЕС+

Как да намалим разходите за отопление и електричество с близо 20%?

Когато става въпрос за централно отопление най-важното е да изберем подходящата за нас температура в дома ни. Това мнение изказа пред БНТ инж. Йовко Раканов във връзка с настъпването на отоплителния сезон.

Той съветва да не регулираме температурата с отваряне на прозореца, защото по този начин се "подвежда" термоглавата, вентилът остава отворен и консумацията на енергия се увеличава значително.

Често в началото на отоплителния сезон потребителите забравят термоглавата завъртяна на 5, за да се напълни радиаторът с вода, и така първия месец се натрупват големи сметки. Съветът на експерта е да проверим кога топлофикационните дружества ще започнат работа и да оставим вентилите на радиаторите отворени за не повече от няколко часа, след което да ги нагласим на силата, която желаем.

Експерти посочват подовите климатици като по ефективни и дори по енергоспестяващи, особено ако са енергиен клас А+++, тъй като успяват да затоплят въздуха отдолу нагоре и така да не се хаби ненужно енергия.

Всяко едно увеличение на градусите ще се отрази чрез ръст в сметките

И при централно отопление, и при такова с електричество, съветът е, когато не сме в жилището, да намаляваме температурата, за да пестим енергия. При по-новите отоплителни тела дори има възможност дистанционно да увеличим градусите 10-20 минути преди да се приберем, за да ни бъде по-комфортно.

Все пак най-ефективната стъпка към пестенето на енергия вкъщи е поставянето на топлоизолация.

Друг огромен консуматор на енергия е бойлерът. Тук съветът е да намалим градусите му на по-ниска степен. 

В кухнята инж. Раканов съветва използването на керамични или индукционни котлони, тъй като там загубата на енергия е сведена до минимум.

Ще спестим енергия и ако готвим няколко неща едновременно във фурната, за да се възползваме максимално от топлината ѝ. Хладилникът също консумира много енергия. Съветът е да не държим ненужно количество храна в него и правилно да регулираме температурата.

Важно е зад хладилника да се осигури достатъчно пространство, за да циркулира въздух и да не се претоварва компресорът. А когато го отваряме, това да става бързо и винаги да се уверяваме, че сме го затворили добре. Много енергия черпят още пералнята и сушилнята.

В допълнение можем да използваме програми, които работят по-кратко. Относно сушилните съветът е, ако програмата позволява, да не сушим до пълно изсъхване, защото именно последните обороти на сушене са най-енергоемки.

Сред другите ненужни консуматори на ток са забравеният включен телевизор или модем на кабелен оператор.

Разбира се важно е и да изключваме електроуредите от контактите, когато няма да бъдем за по-дълго време в дома. Освен че ще спестим енергия, ако не го направим, при евентуална гръмотевична буря, някои от уредите могат да изгорят, а дори и да предизвикат пожар.

От практиката си инж. Раканов споделя, че е изключително важно да подменим крушките в дома с енерго спестяващи. Разликата между стара 60 вата крушка и енергоспестяваща 12 вата е видима, както с просто око, така и в сметката. Освен това те имат по-дълъг живот. 

Най-често ненужно се хаби енергия от забравени включени уреди, като телевизор, компютър, кафе машина, както и лампи или вентилаторът в банята. Експертите съветват още, когато е възможно, да се възползваме от нощната тарифа. Допълнително е хубаво да се проверят уплътненията на прозорци и врати. По-добре да се инвестира в средства в нови такива, отколкото да се увеличават разходите за отопление.

Ако успеем да приложим всички тези съвети, е възможно да намалим сметките си за отопление и ток с близо 20 на сто. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648