Къде дишат най-мръсен въздух на света и къде - най-чист

Любопитно 24.03.2024 15:59 Снимка: ДНЕС+

Къде дишат най-мръсен въздух на света и къде - най-чист

Често се оплакваме за качеството на въздуха, който дишаме. Фините прахови частици, изпаренията от автомобилите, отоплението на твърдо гориво и още много са факторите, които са в основата на замърсяването. А според данни на Световната здравна организация, то води до все повече смъртни случая с всяка изминала година - малко над пет милиона. И на този етап ефективно решение на проблема изглежда не е открито.

Тази седмица излезе редовният доклад на IQAir за качеството на въздуха в различните точки на света. Той измерва количеството на фини прахови частици, които са най-малкия, но и най-опасен замърсител. Според анализираните данни за над 7800 града, само 9% от тях отговарят на изискването на СЗО нивото на въпросните частици да не надхвърля пет микрограма на кубичен метър.

Организацията, която се занимава с отчитане на качеството на въздуха, подрежда топ 100 на градовете с най-голямо замърсяване. И за 2023г цели 83 от тях се намират в Индия, както и девет от десетте на върха. На първо място е Бегусарай, точно както и миналата година. 96% от населението на страната живее в замърсяване, което надхвърля поне седем пъти максимално допустимите норми. 

Снимка 658091

Източник: iStock

Централна и Южна Азия са най-засегнатите райони в световен мащаб, като в тях се намират и четири от петте най-замърсени страни - Индия, Бангладеш, Пакистан и Таджикистан. Петата е Буркина Фасо. В тях в последните години не се забелязва никакво подобрение. От организацията изтъкват като възможна причина не само основните замърсители, но и ежедневната човешка дейност - като готвене със стари мазнини например.

Разбира се, има и временни фактори, които разбъркват подреждането и също оказват сериозно влияние - като например мащабните горски пожари, заради които Канада за пръв път изпреварва САЩ с по-мръсен въздух. Докато в Америка някои части също бяха засегнати от огнени бедствия, в градове като Лос Анджелис, Портланд и Сиатъл се наблюдава подобрение на качеството на въздуха.

Снимка 658089

Източник: iStock

В последните пет години Китай бе сред примерите за работещи мерки срещу високо количество фини прахови частици. Но за 2023 г отново е отчетен ръст в тяхното количество, особено в столицата Пекин. Индонезия, Виетнам и Тайланд също са сред страните, които бележат ръст.

Според изпълнителния директор на IQAir, в най-засегнатите места като Индия мръсният въздух намалява продължителността на живота на всички с между три и шест годни, което е повече от притеснително. 

Снимка 658087

Източник: iStock

Когато ги вдишаме, фините прахови частици достигат дълбоко в белодробната тъкан, откъдето могат да попадат в кръвообращението. Те се свързват с повишен риск от астма, сърдечни и белодробни заболявания, рак и други респираторни заболявания, както и когнитивни увреждания при деца, припомня CNN.

Само 10 са страните и териториите по света, които отговарят на световните норми за качество на въздуха - Естония, Финландия, Исландия, Пуерто Рико, Австралия, Нова Зеландия, Мавриций, Френска Полинезия, Гренада и Бермуда

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194