
Любопитно 08.09.2023 11:03 Снимка: ДНЕС+
Изпускането на газове - полезно или вредно за здравето ни
Често шеговита подмятаме, че изпускането на газове си е човещинка. И това е така, ако се случва от време на време и в повечето случаи с причина - например че сме яли боб. Но в някои случаи може да се окаже притеснително не само за нас и за околните, а и за здравословното ни състояние.
Има два източника на газовете - единият е въздухът, който отива в храносмилателния тракт, когато ядем например. Както при бебетата това предизвиква колики, така при възрастните - отделяне на газове. Но този тип са без мирис. А другите, които можем да помиришем, са отпадъчен биопродукт от ферментацията на храната в дебелото черво, която се извършва от милиарди бактерии, живеещи в него. Газовете се получават, когато храната се придвижва в червото.
Според лекарите е нормално човек дa отделя газове до 15 пъти на ден. Това дори е полезно, защото подпомага произвеждането на някои витамини и късоверижни мастни киселини, които са важни за чревната флора и лигавицата на дебелото черво. Колко често ще се случва зависи от различни фактори като функционирането на храносмилателния тракт, чревната микробиота и храната, която сме консумирали.
Въпреки че колко често ще ни се случва отделянето на газове не е толкова важен индикатор за чревното здраве, все пак е добре да си обърнем внимание, ако е прекалено често. Може би диетата ни включва прекалено много храни, които са източник на FODMAPs — ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.
Това са късоверижни въглехидрати или захари, които при някои хора се абсорбират трудно и водят до стомашни проблеми. Храните с високо съдържание на FODMAP включват някои зеленчуци, плодове, бобови, нишестета и млечни продукти като карфиол, чесън, ябълки, праскови, мляко, пшеница и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.
Червеното месо в по-големи количества също се оказва затруднение за храносмилателната система и често се стига до ферментирането му в дебелото черво поради невъзможността да се обработи правилно. Същият проблем може да имаме и при редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати, предава CNN.
Важно е да не бавим посещението си гастроентеролог, ако изпускането на газове стане неконтролируемо и пречи на ежедневието ни. Притеснителен сигнал е и промяната в честотата и консистенцията на изпражненията, защото двата симптома може да са признак на инфекция, възпаление или ензимни дефицити.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85552 |
![]() |
100 | 4.16246 |
![]() |
1 | 1.67882 |
Последни новини
- 19:38 Експериментална иРНК разработка отваря пътя към универсална ваксина срещу рак
- 19:32 Повечето германци са против забрана на партия "Алтернатива за Германия", 27% я подкрепят
- 19:21 The Times: Ликвидираният от руски агенти полковник от СБУ е отговорен за саботажа на "Северен поток"
- 19:15 Пълен обрат - делото за малкия Адриан, малтретиран от пастрока си в Пловдив, тръгва отначало
- 19:11 Руските сили удариха украински военни заводи
- 19:06 Дисквалификация заради нередовни шпайкове: Саръбоюков няма да е част от финала в тройния скок
- 19:02 Вашингтон ускорява доставките на „Пейтриът“ за Украйна чрез Германия
- 18:55 Български ученици спечелиха 6 медала от Международната олимпиада по математика