Любопитно 08.09.2023 11:03 Снимка: ДНЕС+
Изпускането на газове - полезно или вредно за здравето ни
Често шеговита подмятаме, че изпускането на газове си е човещинка. И това е така, ако се случва от време на време и в повечето случаи с причина - например че сме яли боб. Но в някои случаи може да се окаже притеснително не само за нас и за околните, а и за здравословното ни състояние.
Има два източника на газовете - единият е въздухът, който отива в храносмилателния тракт, когато ядем например. Както при бебетата това предизвиква колики, така при възрастните - отделяне на газове. Но този тип са без мирис. А другите, които можем да помиришем, са отпадъчен биопродукт от ферментацията на храната в дебелото черво, която се извършва от милиарди бактерии, живеещи в него. Газовете се получават, когато храната се придвижва в червото.
Според лекарите е нормално човек дa отделя газове до 15 пъти на ден. Това дори е полезно, защото подпомага произвеждането на някои витамини и късоверижни мастни киселини, които са важни за чревната флора и лигавицата на дебелото черво. Колко често ще се случва зависи от различни фактори като функционирането на храносмилателния тракт, чревната микробиота и храната, която сме консумирали.
Въпреки че колко често ще ни се случва отделянето на газове не е толкова важен индикатор за чревното здраве, все пак е добре да си обърнем внимание, ако е прекалено често. Може би диетата ни включва прекалено много храни, които са източник на FODMAPs — ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.
Това са късоверижни въглехидрати или захари, които при някои хора се абсорбират трудно и водят до стомашни проблеми. Храните с високо съдържание на FODMAP включват някои зеленчуци, плодове, бобови, нишестета и млечни продукти като карфиол, чесън, ябълки, праскови, мляко, пшеница и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.
Червеното месо в по-големи количества също се оказва затруднение за храносмилателната система и често се стига до ферментирането му в дебелото черво поради невъзможността да се обработи правилно. Същият проблем може да имаме и при редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати, предава CNN.
Важно е да не бавим посещението си гастроентеролог, ако изпускането на газове стане неконтролируемо и пречи на ежедневието ни. Притеснителен сигнал е и промяната в честотата и консистенцията на изпражненията, защото двата симптома може да са признак на инфекция, възпаление или ензимни дефицити.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 15:03 Екатерина Захариева: ПП-ДБ късат всяка възможност за разговори след изборите
- 14:47 Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ): Смятаме, че Борисов е зависим от Пеевски
- 14:34 Променя се организацията на движението по АМ "Хемус" в посока София-Варна заради празниците
- 14:19 Михал Камбарев: Не ни купиха и решиха да ни омаскарят
- 14:07 Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ и нанесоха щети. Има ранени
- 14:04 Георг Георгиев: ГЕРБ не сме хулигани и не сме в Народното събрание за мъст
- 13:52 Ваня Григорова: На изхабените политически бастуни им се привиждат патерици
- 13:44 Наоми Клайн: Имаме нужда от изход от фалшивия идол на ционизма, който извършва геноцид от наше име