Италианската модна агенция, която променя стандартите за красота

Любопитно 17.03.2023 17:05 Снимка: ДНЕС+

Италианската модна агенция, която променя стандартите за красота

Когато стане дума за модели, в съзнанието ни моментално изниква характерен образ - висок, слаб човек, отговарящ на определени физически размери. Или такива поне са онези, избрани да се разхождат по световните модни подиуми и които често изглеждат твърде шаблонно, еднакво и дори банално.

Хубавото е, че напоследък все повече се налагат тенденции, които разбиват подобни стереотипи и преобръщат предубежденията в света на модата с главата надолу. Точно това прави една модна агенция в Милано, която по всякакъв начин се опитва да се противопостави на традиционните стандарти за красота.

L'Imperfetta е създадена през 2020 г. Карлота Джанкане. И за този толкова кратък период тя успява да привлече над 140 модела, всеки със своя особеност и строго индивидуална външност.

Самото наименование на агенцията - превежда се като "несъвършен" от италиански - подсказва основната идея, която стои зад създаването ѝ. Целта е да обхване хора без значение пол, ръст, възраст, размер или произход и да наблегне на онези, които се открояват със специфични физически увреждания и състояния.

Сред моделите на агенцията са хора, загубили крайници, такива с характерни видими белези, получени по рождение или следствие на инцидент. Често там могат да се видят жени с алопеция или витилиго, които не само не прикриват своите различния, но дори ги подчертават, за да наблегнат на  индивидуалността си.

Самата Карлота Джанкане се опитва всячески да налага идеите за нестандартна красота и усилено работи в тази насока. Използва възможностите на масовите медии, социалните мрежи и онлайн платформите. Два от моделите ѝ вече работят във висшата мода и се участват на тазгодишната Седмицата на модата в Милано, пише Metro.

Наскоро Джанкане стартира кампанията Imperfetta Project в Instagram, чрез която цели да подчертае привлекателността на обикновените жени с техните несъвършенства. И за да покаже, че красотата може да съществува и отвъд модния подиум./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648