Интернет апокалипсис на местно и глобално ниво

Любопитно 13.09.2021 18:30 Снимка: ДНЕС+

Интернет апокалипсис на местно и глобално ниво

Слънцето непрекъснато бомбардира Земята с електромагнитни частици под формата на слънчев вятър, който танцува безобидно до полюсите на планетата, оставяйки след себе си блестящи сияния.

Понякога обаче, горе-долу на всеки сто години, този вятър се трансформира в мощна слънчева буря, или изхвърляне на коронална маса, която може да има значителни последици за съвременния живот.

Съществува сериозна опасност не само от повреди на електрическите мрежи, но и от дълги прекъсвания в работата им. И не само. Виртуалната инфраструктурата в цял свят също е застрашена, особено подводните кабели, които отговарят за глобалния интернет.

Преди дни на престижната конференция SIGCOMM 2021 асистент професорът Санджита Абду от Калифорнийския университет представи данните от детайлно изследване относно опасността от информационно затъмнение.

Според най-лошия сценарий ни очакват продължителни и масови прекъсвания в интернет, дори ако захранването се възстанови само след няколко часа или дни.

Но тя съобщава и някои утешаващи новини. Местната и регионална интернет инфраструктура е под слаб риск от сериозни щети, независимо от мощността на слънчевата буря. Защото самата оптична нишка не се влияе от геомагнитно индуцирани течения, а късите кабелни участъци се заземяват редовно.

Но за дългите подводни кабели, които свързват континентите, рисковете са в пъти по-големи. Абду сравнява последствията от тяхната повреда със спиране на водоснабдяването към жилищна сграда поради прекъснат водопровод.

Проблемът е, че светът не е подготвен за подобен апокалипсис в интернет инфраструктурата и учените знаят малко относно размера на щетите.

Едно от най-логичните обяснения за ниската им информираност е фактът, че мощните слънчеви бури се случват изключително рядко. Шансът да повлияят директно на Земята е от 1.6 до 12% на десетилетие.

Най-силната слънчева буря досега е регистрирана през 1859 г. и е известна като Събитието Карингтън. Американските телеграфни проводници тогава избухнали в пламъци, а полярните сияния са били видими чак до екваториална Колумбия. Иначе последният подобен, но не толкова тежък случай, е от 1921 г., съобщават още от Dazed./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448