Има ли конфликт в датския кралски двор

Любопитно 29.10.2022 12:39 Снимка: ДНЕС+

Има ли конфликт в датския кралски двор

Да си монархия през 21 век е истинско предизвикателство. Подобно на почти всичко останало, и тази институция трябва да бъде в осъвременявана, за да оцелее. Това се опита да направи Маргрете с кралството си, когато преди около месец съобщи свое дълго обмисляно решение.

Датската кралица отне титлите на внуците си от по-малкия си син принц Йоаким. И това не почива на някакъв личен конфликт, а на идеята, че монархията става все по-"лека" от гледна точка на ангажирани с нея хора.

Принц Фредерик, престолонаследникът и по-голям брат на Йоаким, за първи път коментира случилото се. "Майка ми сама е взела това решение, защото може да го направи и иска да го направи. И е преценила, че сега е моментът за него - решение, което аз подкрепям и смятам, че е правилно", казва 54-годишният принц пред пресата, цитиран от В.Т.

Фредерик със съпругата си принцеса Мери

 

Фредерик със съпругата си принцеса Мери

Пред медията той допълва, че противно на казаното от Йоаким, двамата с брат си не са спрели да контактуват след решението. "Постоянно съм във връзка с него, винаги съм бил." Фредерик обаче признава, че сред близките има определени разногласия, които са "семейни работи".

Йоаким с майка си кралица Маргрете

 

Йоаким с майка си кралица Маргрете

Припомняме, че 82-годишната кралица Маргрете обяви преди четири седмици, че четирите деца на сина й принц Йоаким - 23-годишният Николай, 20-годишният Феликс, 13-годишният Хенрик и десетгодишната Атена вече няма да са принцове и принцеса.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029