Има ли етикет за поведение на нудистки плаж?

Любопитно 12.08.2020 13:25 Снимка: ДНЕС+

Има ли етикет за поведение на нудистки плаж?

Нудизмът е тема на обществени противоречия. За едни е начин на живот и гаранция за пълноценен загар. Други са го заклеймили като проява на нисък морал с развратно влияние върху подрастващите. На трети им се иска на нудистки плаж, но не им стиска да опитат.

От която и група да сте, трябва да знаете едно: съществува етикет на поведение за нудистки плаж, който всеки посетител е длъжен да спазва. Сами преценете дали ви харесва.

Голотата е позволена само на нудисткия плаж

Т.е не напускайте границите му без бански. Иначе рискувате множество критики, нападки, глоба и дори арест за нарушение на обществените норми.

Разполагайте се удобно

Нито прекалено близо, нито твърде изолирано. Носете всичко, което ще ви е нужно, защото обикновено липсват услуги. Плувайте, разхождайте се, разговаряйте, четете – правете всичко, което бихте правили на друг плаж.

Сигнализирайте присъствието си

Ако сте избрали уединен плаж за нудистки прояви, закачете дрехите си така, че да се виждат отдалеч. Това е неизказано предупреждение за всички „облечени” в околността и ще спести смущението от взаимната изненада.

Не се вторачвайте в околните

Натрапчивото взиране в някого е смущаващо и се смята за невъзпитано, където и да сте. А на нудистки плаж е недопустимо. Слънчевите очила са удобна дегизировка за любопитството, но бъдете деликатни. Хората са тук именно заради възможността да покажат тялото си каквото е. По-добре си вземете книга и се наслаждавайте на слънцето.

Внимавайте със снимките

Снимането на нудистки плаж се смята за особено рязка намеса в личното пространство. И може да ви причини сериозни неприятности. Ако правите пейзажни фотографии, в кадър не бива да попада друг посетител. Ако снимате себе си, бъдете дискретни.

Уважавайте личното пространство

Вероятно ще забележите, че никой не ви обръща внимание. Отвърнете със същото. Показвайте респект и примственост и избягвайте навлизане в периметъра на околните. Дори да завържете контакт, спазвайте приемлива дистанция. Нико не толерира натрапниците.

Общувайте предпазливо

Взирането в голотата или пълното игнориране се смятат за грубост. За да не бъдат маниерите ви грешно възприети обаче, поддържайте предимно зрителен контакт. Ако сте с партньор, близостта ви не бива да бъде неудобна за околните.

Не показвайте смущение

Отивайки на нудистки плаж, трябва да се съблечете изцяло, нали знаете? На някои места са позволени оскъдни бикини, но все пак не е етично спрямо околните. Вероятно първото посещение ще ви причини неудобство, но трябва да го преодолеете. Наблюдавайте ветераните и се учете бързо. Иначе мястото ви не е там.

Бъдете хладнокръвни

На нудистки плаж можете да видите хора с всякаква фигура и всякакви недостатъци. Но в повечето случаи посетителите са около средната възраст с физическа форма, търпяща следите на времето. Каквото и да изпитвате, каквото и да ви впечатли, въздържайте се от реакции. Не сте там, за да критикувате.

Носете допълнителна кърпа

Тя е чудесен параван за определени ситуации, особено при мъжете. Можете да се прикриете частично, ако друг посетител не спазва етикета спрямо вас, да я наметнете, ако трябва да напуснете границите на плажа или просто да се попивате след къпане в морето.

Събирайте отпадъците и спазвайте правилата на плажа

Нудистите обикновенно са застъпници на еко правилата и щом сте на техния плаж е редно да проявите нужното уважение. Изхвърляйте всеки боклук, който видите около себе си (дори да не е ваш), четете указателните табели и спазвайте нормите за поведение.

Не правете нежелани коментари и намеци

Това не е място за сескуални или агресивни прояви. Всички посетители използват нудисткия плаж, за да избягат от стреса и да почувстват пълноценно връзката с природата./intimno.com

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448