Хрема и секс: Може ли второто да излекува първото?

Любопитно 08.02.2023 14:37 Снимка: ДНЕС+

Хрема и секс: Може ли второто да излекува първото?

Напоследък сексът все по-често се препоръчва за лечение на какви ли не болежки...

Доказано е с експеримент, в който участват университетски медици или техните партньори. Може би именно сексът е „таблетката“ против всички болести.

Науката отдавна е доказала, че любовните отношения премахват стреса, повишават настроението, укрепват имунитета, подобряват сърдечната функция, облекчават болката, профилактират развитието дори на онкологични заболявания… Този списък може да продължи до безкрай. Но едва ли сте подозирали, че страстните прегръдки и целувки, както и сексуалният акт, могат да се справят дори с хремата.

Въпреки че учените са се досещали за подобен ефект още преди век и половина. Още през 19-и век Вилхелм Флис, близък приятел и съратник на Зигмунд Фройд, твърди, че съществува връзка между интимните и обонятелните органи.

Експеримент, който нагледно демонстрира, че любовните ласки и насладата  имат и съвсем практическо приложение, бил проведен наскоро в Германия. Резултатите от изследването, наречено „Може ли сексът да подобри функцията на носа?…“, били публикувани в научния журнал „Уши, нос, гърло“ от група учени от университета в Хайделберг.

Изследователите включили в експеримента 18 влюбени двойки на средна възраст 33 години, които въобще не се смутили от странното предложение. Преди да се отдадат на интимност, трябвало да измерят носовото дишане с други методи.

Отначало използвали скала за оценка от 0 до 10. След това измерили реалното състояние в ноздрите с помощта на специален инструмент. След приключването на тези формалности партньорите трябвало да осъществят сексуалните отношения, като непременно стигнат до оргазъм, а после, без да губят нито минута, да определят как е повлияло това на носовото им дишане: първото замерване било минута след приключване на половия акт; второто след 30 минути, третото след 1 час и четвъртото след 3 часа.

Авторите на изследването веднага предупредили, че участниците в експеримента били университетски медици или техните партньори. Иначе никой не би повярвал, че странични хора биха попълнили отговорно и честно анкетата…  

На следващия ден смелите участници е трябвало да повторят процедурата със замерване на дишането „преди“ и „след“ експеримента, но този път вместо секс било нужно да впръскат в носа си съдосвиващ спрей. Когато учените сравнили резултатите, станало ясно, че сексът „отпушва“ носа също толкова ефективно, както и специалните лекарства.

С тази разлика, че ефектът от оргазма бил около един час, докато капките за нос действали някъде до 3 часа. По-важно е да се отговори на въпроса какво следва от това откритие. Първо, лекувайте се с човека на вашите въжделения: при първи признаци на запушен нос оказвайте на вашата половинка „качествена медицинска помощ“. Никаква химия, призовават учените. 

Второ, доказа се, че между носа и половите органи съществува дотолкова пряка и очевидна връзка, и това обстоятелство трябва да бъде отразено.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648