Любопитно 17.02.2025 16:13 Снимка: ДНЕС+
Храната, която ни предпазва от рак на дебелото черво
В последните години се наблюдава все по-притеснителна тенденция с все по-голям брой случаи на рак на дебелото черво, а възрастовата граница непрекъснато пада. И това отново повдига въпроса за адекватната превенция, която, оказва се, не е толкова трудна задача.
Разбира се, на първо място по значение е храненето. И освен да забравим за всички вредни и бързи храни, както и за преработените меса, да намалим количеството червено месо, което консумираме, и да увеличим приема на фибри, има още нещо, което може да направим. То е просто, вкусно и наистина полезно.
Ново изследване на учени от Harvard University отново акцентира върху ефекта от непрекъснатото излагане на вредни бактерии от червата, които доказано стимулират растежа на ракови клетки. И посочва приема на кисело мляко за закуска като начин да намалим въпросния риск. Този извод е на базата на продължително изследване на хора между 60 и 65 години.
Изследователите откриват, че тези, които ядат кисело мляко поне два пъти седмично, намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво вследствие на болестотворни чревни бактерии с 20%. Млечният продукт помага за увеличаването на броя на полезните бифидубактерии, които се борят с възпаленията и подпомагат обработването на фибрите. А техният недостиг причинява възпаления, които увреждат клетките в дебелото черво и водят до израждането им, т.е. превръщането им в ракови.
Пояснява се обаче, че положителният ефект от консумацията на кисело мляко е валиден само в случаите, когато ракът на дебелото черво е предизвикан от вредните бактерии и тяхното въздействие, а не и от други фактори като генетична предразположеност, надебеляване и т.н. А според последни данни от Johns Hopkins University, въпросните бактерии са отговорни за поне половината от случаите на рак без наследственост, пояснява Daily Mail.
И това със сигурност е добра причина да включим киселото мляко в менюто си редовно. То е с високо съдържание на пробиотици, които са живи бактерии с положителен ефект върху чревната микрофлора и намаляващи възпалителните процеси. Освен това подпомагат движението на червата и предотвратяват запека, който също е предпоставка за развитие на болестотворни бактерии.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09583 |
GBP
|
1 | 2.22633 |
RON
|
10 | 3.84091 |
TRY
|
100 | 3.90535 |
USD
|
1 | 1.66851 |
Последни новини
- 08:47 Парламентът прие удължителния бюджет с индексация на бюджетните заплати
- 08:38 Росен Желязков: Отиваме на избори. Нямаме притеснения за влизането на България в еврозоната
- 08:31 Орлин Колев: Ако всички откажат да бъдат министър-председатели, редовният кабинет остава да действа
- 01:29 Хороскоп за четвръртък, 18 декември 2025 г.
- 19:35 Представят първите 8 български изтребителя F-16 Block 70 на официална церемония в Трета авиобаза
- 19:28 7 немски градчета, които ще ви впечатлят
- 19:20 19FortyFive: С-500 "Прометей" - руската система, заради която нервничат пилотите на F-22 и F-35
- 19:13 Какво се случва със сметки, кредити, депозити, лизинги и инвестиции с въвеждане на еврото