Хората, които постоянно се оплакват, и вредата, която нанасят на здравето ни

Любопитно 09.02.2023 12:56 Снимка: ДНЕС+

Хората, които постоянно се оплакват, и вредата, която нанасят на здравето ни

Всички познаваме поне по един човек, чието любимо занимание е да се оплаква. Как кафето не му е достатъчно вкусно, как в метрото е било лудница, как половинката го е ядосала, и още, и още.

Сигурни сме, че за този човек неговите проблеми изглеждат като най-важните на света, но и за друго сме сигурни - че не сме длъжни да търпим цялото това оплакване. Най-малкото, защото се оказва вредно за здравето ни.

Хората, които непрекъснато се оплакват и мрънкат за нещо, са истински енергийни вампири. Комуникацията с тях може да ни накара да се почувстваме изтощени и потиснати.

А учени са установили, че да слушаме оплакванията на хората около нас има същия ефект, както и ако самите ние се оплакваме - отделя се хормон на стреса, който влияе негативно на организма и дори уврежда нервни връзки в мозъка.

Затова е добре да знаем кога е време да сложим край на безкрайното мрънкане и как точно да го направим. Ето и няколко техники, с които ще си спестим минути, а може би и часове, слушане на оплаквания.

Смяна на темата

Проявяваме разбиране към проблема и директно прескачаме на друга тема, която обаче отново да е близка на събеседника ни. Например - любима книга или филм. Важно е темата да е по-неутрална, да не засяга чувства и да не бъде с негативен оттенък.

Създаване на граници

Разбира се, че няма лошо в това да изслушаме проблемите на приятел или близък, но трябва да имаме праг на търпимост, който да не позволяваме да прекрачват.

Важно е от време на време да подсещаме събеседника си, че и ние имаме нужда да му разкажем нещо за себе си. Така ще го поласкаем, че му имаме доверие. Ако ни споделя прекалено лични неща не бива да сe поколебаем да кажем, че те ни карат да се чувстваме неудобно.

Съвети

В повечето случаи хората, които не спират да се оплакват, нямат реална нужда от съвет. А ако го получат, много вероятно е да не го приемат като релевантен. Затова трябва да дадем своето мнение на правилното място в разговора и съветът ни да бъде точен, ясен и право в целта. В противен случай по-добре да го спестим, защото само ще удължим тирадата.

Лично мнение

Ако ни е омръзнало само да слушаме и искаме да се намесим със своята гледна точка, най-добре е първо да попитаме събеседника си дали иска да я чуе. След като сме получили положителен отговорим, можем да кажем всичко, което мислим, пише Lifehacker.

Ситуация

Никога не бива да се опитваме да обясним на човек, който не спира да ни се оплаква, че неговото положение всъщност не е толкова зле, колкото го изкарва. В противен случай той ще направи всичко възможно, за да ни убеди, че всъщност не сме прави. С нова доза оплаквания, разбира се...

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648