Халюциногенните гъби в борбата с депресията

Любопитно 04.11.2022 14:10 Снимка: ДНЕС+

Халюциногенните гъби в борбата с депресията

Депресията може да бъде дълготраен проблем, казват учените и дават и малко данни. Според тях приблизително 100 милиона души по света имат сериозна клинична депресия, която не се повлиява от никакви налични лечения; 30% от засегнатите хора се опитват да се самоубият.

Статистиката е тъжна, но негативната тенденция скоро може и да бъде повлияна в положителна посока. Според ново проучване лекарство, базирано на съединение в халюциногенни гъби, може да подобри симптомите на тежка депресия до 12 седмици.

Въпросното лекарство се нарича псилоцибин, а изследователите изучават ефектите му върху психичните разстройства от години. Последните проучвания са обещаващи, но е необходимо да се проведат още такива, и то с по-дълго проследяване.

В най-новото проучване дози от 1, 10 и 25 mg псилоцибин са тествани върху общо 233 души от 10 страни в Европа и Северна Америка. Отчетено е, че таблетката от 25 mg дава най-добри резултати.

За повече от изследваните хора се знае, че са били в тежка депресия повече от година и са на възраст около 40 години. При тях се наблюдава значително подобрение в състоянието след една доза от 25 mg псилоцибин, комбинирана с психотерапия.

Под влиянието на лекарството пациентите са преминавали през един вид психеделично "пътуване", което един от тях описва като "буден сън" за шест до осем часа.

"Това може да бъде много положително, но може да бъде и отрицателно", признават учените.

Снимка 593527

 

Те не крият, че част от изследваните хора са имали странични ефекти, сред които главоболие, гадене, силна умора, както и мисли за самоубийство.

"Това не е необичайно", уточняват още експертите, но и предупреждават, че може да е проблем за сигурността на страдащите от депресия.

Въпреки това психиатрите са обнадеждени, че псилоцибинът може един ден да предостави потенциална алтернатива на антидепресантите, които се предписват от десетилетия./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648