Градските паркове са лошо място за плаж

Любопитно 24.06.2020 11:35 Снимка: ДНЕС+

Градските паркове са лошо място за плаж

Слънчевите бани на тревните площ в градските паркове могат да бъдат опасни. Причините за това обясни ентомологът и доктор на биологичните науки Анатолий Захаров.

„С идването на топлото време почитателите на слънчевите бани в градските паркове се увеличават. Някой се настанява върху поставени на места пейки или дървени скари, но не са малко и тези които просто постилат нещо направо на тревата. Това може да бъде опасно по две причини – кърлежите и вещества, с които тревата се обработва, за да бъдат унищожени именно тези насекоми”, предупреди Анатолий Захаров.

“Кърлежите пренасят много опасни, сериозни заболявания, като енцефалит. А ако третирате тревата до такава степен, че там вече няма кърлежи, тя също може да бъде опасна, защото самите химикали, който гарантирано убиват кърлежи също са опасни за хората”, смята етнологът.

Анатолий Захаров препоръча какво да правите, ако наистина искате да получите загар в парка.

“Слънчевите бани на тревата ви превръщат в един вид стръв за кърлежите. Бих ви посъветвал да не постилате одеяло направо върху тревните площи, а да използвате шезлонг или стол, докато се излагате на слънце. Ако сте почитател на този вид градска почивка е добре редовно да се преглеждате за ухапвания от насекоми, най-вече кърлежи”, каза Анатолий Захаров. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987