Гастроентеролог разбива мита за виното и мезето

Любопитно 13.06.2021 14:06 Снимка: ДНЕС+

Гастроентеролог разбива мита за виното и мезето

Анна Денисова, гастроентеролог от SM-Clinic в Санкт Петербург, разказа пред РИА Новости какви комбинации от вино и храна трябва да се избягват.

"С вино, както и с алкохол като цяло, не можете да ядете мазно и пикантно: сланина, колбаси, сьомга, скумрия, кисели зеленчуци, уасаби - подправка, която се използва със суши. При хора с хронични заболявания като гастрит или язва, тези продукти могат на фона на комбинация от алкохол и мазнини, да доведат до състоянието на остър панкреатит. Пациентът трябва да бъде хоспитализиран и освен това да бъде лекуван за панкреатична некроза (диагноза, която се лекува само хирургически )", обяснява Анна Денисова.

Според гастроентеролога е важно да се ограничи дозата на алкохола: една или две чаши вино на ден, най-вероятно няма да повлияят негативно на вашето здраве. Въпреки това, бутилка вино на ден, особено без лека закуска, почти гарантирано изостря панкреатит, гастрит или язва./БГНЕС

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594