Любопитно 13.06.2021 14:06 Снимка: ДНЕС+
Гастроентеролог разбива мита за виното и мезето
Анна Денисова, гастроентеролог от SM-Clinic в Санкт Петербург, разказа пред РИА Новости какви комбинации от вино и храна трябва да се избягват.
"С вино, както и с алкохол като цяло, не можете да ядете мазно и пикантно: сланина, колбаси, сьомга, скумрия, кисели зеленчуци, уасаби - подправка, която се използва със суши. При хора с хронични заболявания като гастрит или язва, тези продукти могат на фона на комбинация от алкохол и мазнини, да доведат до състоянието на остър панкреатит. Пациентът трябва да бъде хоспитализиран и освен това да бъде лекуван за панкреатична некроза (диагноза, която се лекува само хирургически )", обяснява Анна Денисова.
Според гастроентеролога е важно да се ограничи дозата на алкохола: една или две чаши вино на ден, най-вероятно няма да повлияят негативно на вашето здраве. Въпреки това, бутилка вино на ден, особено без лека закуска, почти гарантирано изостря панкреатит, гастрит или язва./БГНЕС
Още по темата
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна