Гърбат кит „разгледа” Статуята на свободата

Любопитно 10.12.2020 20:04 Снимка: ДНЕС+

Гърбат кит „разгледа” Статуята на свободата

Гърбат кит беше хванат в кадър пред Статуята на свободата и други забележителности в Ню Йорк, докато „посещавал” пристанището на Голямата ябълка, предаде Би Би Си.

Снимки на едрия морски бозайник са направени от фотографа Бьорн Килс, който е собственик на местна компания за лодки.

Атлантическото крайбрежие на САЩ се намира на миграционния път за китовете. През последните години повече от дузина са били наблюдавани във водите на Ню Йорк, сочат официални данни.

Американската брегова охрана потвърди случката, съобщава агенция Ройтерс.

Но от охранителната институция добавиха, че те се намесват, само ако животните бъдат застрашени.

Килс каза пред Би Би Си, че редовно вижда други морски обитатели, като тюлени, в пристанището, но рядко се срещат китове от океана. Последният път, когато той видял такава „визита”, бил през 2016 година.

Номиниран за награда “Еми” фотограф, Килс е главен изпълнителен директор на New York Media Boats, която осигурява обиколки на града по вода. Той също така снима морски диви животни и помага на научните изследователи с мониторингова работа.

При конкретния случай Килс се изсдтрелял с апарат в ръка към една от лодките си, след като чул съобщения за наличие на кит в района. След двучасово търсене в крайна сметка имало „среща” близо до остров Елис.

По това време на годината пристанището обикновено се пълни с вид риба, с която се хранят гърбатите китове. Това е, което привлича океанските великани толкова близо до града, подозира Килс./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448