Франция иска да запази двата пистолета, принадлежали на Наполеон Бонапарт

Любопитно 07.07.2024 12:20 Снимка: ДНЕС+

Франция иска да запази двата пистолета, принадлежали на Наполеон Бонапарт

Министерството на културата на Франция взе мерки за забрана на изнасянето от страната на двата пистолета, принадлежали на Наополеон Бонапарт, с които императорът е възнамерявал да се самоубие при първата си абдикация, съобщи АФП и БТА. Реликвите трябваше да бъдат предложени за продажба на аукцион в неделя.

Пистолетите са част от културното наследство и историята на изкуството на Франция и трябва да бъдат разглеждани като национална ценност, се казва в мотивите, публикувани в "Държавен вестник" (Journal officiel) в събота.

Решението идва в навечерието на търга във Фонтенбло, Париж.

Ако бъдат признати за национална ценност, пистолетите няма да бъдат изнасяни от Франция освен за краткосрочни периоди със задължително връщане.

Отказът на държавата да издаде сертификат за износ дава начало на период от 30 месеца, през който френската администрация може да отправи оферта за закупуване пред собственика на съответното произведение. Собственикът има право да откаже офертата. Ако държавата се откаже от придобиването, съответното произведение може да бъде изнесено от територията на страната.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876