Facebook и как платформата следи притежателите на iPhone

Любопитно 25.10.2021 18:00 Снимка: ДНЕС+

Facebook и как платформата следи притежателите на iPhone

Темата за сигурността се оказва най-бодливият трън в… бизнеса на Facebook и все по-често започваме да чуваме, че е почти невъзможно да се скрием от всевиждащото му око.

Платформата ни следи, дори когато не сме логнати в нея и го прави по начини, които често остават невидими. 

Собствениците на iPhone са под особено засилено наблюдение, казват специалисти по киберсигурността пред Forbes, а единственият начин да се предпазят е да изтрият приложението от телефона си.

Дори когато зададем в настройките на приложението, че не искаме да споделяме данни, Facebook продължава да получава най-различни видове информация за нас. 

Това става основно посредством чрез акселерометъра в телефона - сензорът, който отчита крачките ни и позицията на телефона. 

Чрез него алгоритмите на Facebook добиват представа за това какво правим - дали се движим, седим, лежим и т.н., което от своя страна помага на социалната мрежа да изгради профил за физическата активност и движението ни.

Подобно следене се осъществява и през Instagram, но не и през WhatsApp, пише Forbes. 

Facebook също така събира информация за локацията ни от метаданните на снимките ни и IP адресите, с които телефонът ни влиза в контакт.

Дори професионалистите в областта на сигурността не успяват да изключат и неутрализират тези системи, което означава, че ние съвсем нямаме шанс да се справим с това.

Единственият вариант е да премахнем приложенията от телефона си и да приемем, че е време да се ориентираме към други платформи./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448