Електрически пистолет за боядисване или ръчен – какви са разликите?

Любопитно 19.01.2022 12:44 Снимка: ДНЕС+

Електрически пистолет за боядисване или ръчен – какви са разликите?

В сравнение с четката или валяк, пистолетите за боядисване правят всичко много по-лесно и по-бързо, а и по-икономично. В ежедневието те се използват за ремонтни и довършителни работи, в автосервизите - за боядисване на части на каросерията. В  производството се разчита на тях за боядисване на готови продукти. Сега ще се спрем по-подробно на видовете пистолети за боядисване, подходящи за конкретни задачи.

Ръчни пръскачки за боя

Ръчната пръскачка се състои от ръчна помпа и маркуч с дюза за пръскане. Основната цел е пръскане на варос, вар, боя на водна основа и други невискозни материали. Такива инструменти се използват както в ежедневието, така и в производството - например, те се купуват от комунални услуги за ремонт на входове, където е неудобно да свържете електрически или пневматичен инструмент.

Тъй като ръчният пистолет за пръскане не се нуждае от електрическо захранване, той може да се използва навсякъде. За разлика от своя „колега“ електрически пистолет за боядисване, той не се страхува от влага и прах и е непретенциозен към условията на работа. 

Важни характеристики:

Обемът на резервоара достига 2 - 2,5 литра, което осигурява продължителна работа без презареждане.

По правило консумацията на боя не надвишава 1,5 l / min. От една страна е възможно да се напръска голямо количество, което означава, че повърхността се боядисва за кратко време. От друга страна, често трябва да допълвате резервоара с боя, изпомпвайки го от контейнера, което е много досадно. За да регулирате скоростта на потока на състава, е осигурен клапан, с който можете да променяте налягането на разпръсквания материал.

Пистолетът за пръскане тежи 6 - 9 кг и не е мобилен.

Електрически пистолет за боядисване

Електрическите пистолети за боядисване са по-разпространени и се използват в домашни ремонти, при изработка и обновяване на дървени мебели, декорация на стени с шаблони, различни дизайнерски проекти и т. н. Напоследък презареждащите се модели набират популярност. Използват се за малък обем работа, например за декорация.

Класическият дизайн на електрически пистолет за боядисване включва корпус на двигателя, пистолет за пръскане и резервоар за боя.

Съществува и електрически пистолет за боядисване, при който пистолетът с резервоар е отделен от корпуса с електродвигател, изпълняващ ролята на компресор и свързан към него с дълъг (около 2 м) маркуч за въздух. Това конструктивно решение ви позволява да работите по-дълго време, тъй като не е необходимо да държите резервоара с боя.

Електрическата пръскачка разпределя боята по-равномерно от механичната и може да работи с различни материали - от грундове и импрегнации до бои и лакове с различен вискозитет (лак, емайл, акрил и др.). Недостатъците на електрическите пръскачки включват зависимост от източник на електричество и ограничения, свързани с електрическата безопасност.

Възможностите на електрическите пистолети за пръскане, тоест интензивността на употреба, определят неговата мощност. Например, модели с мощност 100 - 200 W могат да работят с материали с нисък вискозитет (до 30 - 40 DIN / s). Справят се отлично с боядисването на дребни предмети, мебели, отделни конструктивни елементи, както и с шаблони. Често те се придобиват за боядисване на повърхности със сложни форми, с релеф или много неравности, когато не е възможно да се извърши тази работа с високо качество с четка. Ако говорим за голям обем, например, трябва да боядисате няколко стени, дълга ограда или веранда, ще ви е необходим пистолет за пръскане с мощност 600 - 700 вата. Тази мощност е достатъчна за пръскане на плътни съединения с вискозитет до 80 DIN / s - това са не само интериорни бои, но и лакове, емайли, импрегнации.

Капацитетът на резервоара на пистолета за пръскане може да бъде от 0,4 до 1,8 литра. Обикновено контейнерите от 0,6 - 0,7 литра са прикрепени директно към пистолета. По-големи резервоари са монтирани на пода и свързани с пистолета с маркуч.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648