Екзопланетите и има ли потенциална възможност за живот на тях

Любопитно 02.09.2021 19:16 Снимка: ДНЕС+

Екзопланетите и има ли потенциална възможност за живот на тях

Екзопланетите се споменават далеч по-рядко в сравнение с добре познатите Марс, Нептун, Сатурн и останалите в редицата. Но учените от NASA неслучайно са насочили телескопите си към тях, защото и те имат огромно значение за човечеството.

Екзопланетите са всички извън нашата Слънчева система. Изучаването им е сравнително нов клон в науката астрономия, като първите такива са открити през 90-те години на миналия век. А от тогава до днес броят им нараства драстично.

Учените трябва да разчитат на наблюдения от телескопи, защото те са твърде далеч, за да можем да ги посетим със съществуващите технологии. Дори най-близката сред тях от всички известни до момента - Proxima Centauri b, е на разстояние от четири светлинни години.

Ако се качим в колите ни и се движим до екзопланета със скорост около 100 км/ч, ще са ни нужни 47 милиона години, за да стигнем до нея. А на сондите на Voyager, които летят с десетки хиляди километра в час, ще им трябват около 75 000 години, според скромните изчисления на NASA.

Повечето екзопланети са открити с помощта на транзитния метод. При него учените наблюдават дадена далечна звезда и измерват в каква степен тя се затъмнява, когато друга екзопланета минава пред нея.

Особен интерес представляват екзопланетите, които съществуват в обитаемата зона на техните звезди - област, която не е твърде гореща и не е твърде студена, за да бъде открита вода на повърхността им.

Защото именно те могат да бъдат потенциално обитаеми и да играят ключова роля в търсенето на нови условия за живот във Вселената. Една от тях е K2-18b, която се намира на около 124 светлинни години от нас.

Преди дни от NASA съобщиха в профила си в Twitter, че "астрономите все още намират светове" и че разполагат с потвърдени данни за 40 нови екзопланети. С тях общият им брой в момента възлиза на 4512. И изброяват още 7721 планетарни кандидата, които могат да бъдат добавени в списъка, но все са на етап проучване./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448