Ефектът на гъбите върху депресията

Любопитно 19.10.2021 12:22 Снимка: ДНЕС+

Ефектът на гъбите върху депресията

Някои от нас може да са предубедени към консумацията на гъби, но пък учените не спират да ни убеждават колко полезни са те. Поредното доказателство идва от Penn State College of Medicine.

Изследователите там правят анализ на данните за 24 хиляди възрастни, свързани с начина на хранене и психичното им здраве. И така в продължение на десетилетие се установява, че тези, които по-рядко консумират гъби, са по-склонни да развият депресия.

Учените смятат, че благотворният ефект на гъбите върху психичното здраве се дължи на конкретна аминокиселина в състава им, която има противовъзпалителни свойства. Става дума за ерготионеин - вещество, което човешкият организъм не може да синтезира сам.

То се съдържа в най-голямо количество именно в гъбите, а високите му нива са способни да редуцират вредния оксидативен стрес, в резултат на което да намалят симптомите на депресивни състояния, предава Daily Mail.

В предишни изследвания също е доказано, че ерготионеинът намалява риска от развитие на депресия, биполярно разтройство и дори шизофрения. Калият, който се съдържа в някои гъби, също помага за намаляване на тревожността.

На базата на събраните данни обаче изследователите не могат да пояснят кои точно видове гъби е най-добре да консумираме в ролята им на антидепресанти. Но е на лице логичният извод, че колкото повече гъби ядем, толкова по-малък е шансът да се почувстваме депресирани./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448