Любопитно 01.07.2021 15:31 Снимка: ДНЕС+
Един неприятен ефект от консумацията на тиквички
Щом дойде лято, веднага се сещаме за любимите тиквички. Те са свежи и хидратиращи, богати са на витамини, минерали и полифеноли. Последните са едни от най-ценните съединения, които действат като антиоксиданти.
Но въпреки безкрайните ползи за здравето от тези зеленчуци, можем да си навлечем и някои неприятности. Всичко зависи от начина, по който ги консумираме.
Тиквичките са олигарси на тема целулоза. Тя спада към групата на трудно разградимите фибри и е структурен компонент на растителните клетъчни стени. Именно тя придава твърдост на редица дарове от природата.
И колкото и безобидно да звучи, консумацията на зеленчука в суров вид води до подуване на корема, което за мнозина може да е доста болезнено. Особено за онези от нас, които страдат от синдром на раздразнените черва (СРЧ).
Когато хапнем сурови тиквички, бактериите в червата ни започват да пируват с целулозата в тях и заедно с ензимите помагат за нейното разграждане.
В същото време обаче бактериите отделят газта метан, от който идва неприятното подуване или натрупване на газове, уточняват от Eat This, Not That!./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.00064 |
GBP | 1 | 2.28771 |
RON | 10 | 3.93061 |
TRY | 100 | 5.63473 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 19:26 Телескопът "Джеймс Уеб" разкрива тайните на мъглявината Конска глава
- 19:17 Крал Чарлз с първа публична изява след като беше диагностициран с онкологично заболяване
- 19:07 Тъкър Карлсън взе интервю от Дугин
- 18:58 На колко ракии или нещо друго от ПП са решили да подправят подписа на Чобанов?
- 18:49 Хванаха трима участници в ало измами за над 30 000 лв.
- 18:37 Новият собственик на ЦСКА - шампионски амбиции, реорганизация и оферта към Бербатов
- 18:28 Запрянов: Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители
- 18:18 Чобанов: Лена и Никола в кантората за офшорни фирми Гунински и Джинков правят ала-бала с документите