Джеф Безос и обвиненията на НАСА към милиардера

Любопитно 08.10.2021 13:18 Снимка: ДНЕС+

Джеф Безос и обвиненията на НАСА към милиардера

Джеф Безос загуби битката за Луната и това го направи гневен както към Илон Мъск, така и към NASA. Космическата агенция на САЩ възложи само на SpaceX осъществяването на следващата мисия до естествения спътник на Земята, което доведе до дело от страна на собственика на Blue Origin - другия основен претендент за договора и милионите.

Мъск неведнъж се пошегува с Безос и с желанието му да търси справедливост по съдебен път, дори когато очевидно нарушение няма. А този път отговор на действията му идва от NASA, където са не по-малко възмутени.

От там заявиха публично, че скъпите и продължителни съдебни спорове, които милиардерът очевидно иска да води, заплашват да унищожат "импулса, който е веднъж на поколение".

Космическата агенция визира осъществяването на следващата мисия до Луната, която е от съществено значение не само за тях, но и за цялото човечество. Но Безос поставя своите интереси през тези на NASA, САЩ и всички останали хора на тази планета, които мечтаят да разберат какво се крие отвъд нея.

Мисията Artemis имаше първоначално поставен срок до 2024 г. да изпрати отново хора на естествения спътник на Земята. Но сега този план изглежда почти невъзможен за осъществяване, защото делата на Безос ще забавят процеса на сътрудничество между NASA и SpaceX. Засега срокът е удължен, но все още не е ясно с колко, предава Independent.

Първоначалната жалба на собственика на Blue Origin бе отхвърлена, след което той подаде нова, този път до Съда на федералните искове. Окончателното му решение се очаква на 1 ноември. 

Ако исканията на Безос бъдат удовлетворени, то тогава сделката между NASA и SpaceX ще бъде обявена за нищожна и космическата агенция ще трябва да започне избора на изпълнител на мисията до Луната отначало, което още повече би било забавило целия процес.

От NASA не крият и притесненията си, че настоящото забавяне може да се превърне в евентуално бъдещо анулиране на мисията заради липса на политическа подкрепа, бюджет или друга причина. И тогава е възможно победата на Безос да се превърне в загуба за цялото човечество./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448