
Любопитно 05.11.2024 11:22 Снимка: ДНЕС+
Дюлята - 7 причини да я включим в менюто си
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Данни за отглеждането на дюли има още от преди 4000 години, а като нейна родина се посочват Кавказ и Северен Иран.
Някои учени приемат, че този плод е “ябълката на раздора”, станала причина за Троянската война. Като доказателства изтъкват факта, че по това време в Троя все още не са се отглеждали ябълки и историята, която твърди, че по времето на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастливо семейство. Римляните я наричат “melimelum”- в превод “медена ябълка”, а според гърците тя е била символ на плодовитостта.
На първо място дюлята се характеризира с високото съдържание на пектин- от 1,5 до 3%, който е много полезен за изчистване на отпадъчните продукти от червата и за борба с лошия холестерол. Същото прави и съдържащата се целулоза. Да не забравяме и калия, калция, магнезия, желязото и фосфора, които не са в никак малко количество. Както и витамините А, C, E, B1, B2, B6. Извлеците от дюля са богати на слуз, която се оказва полезна при прием на лекарства- намалява дразнещото действие на медикамента върху стомаха и забавя резорбацията му.
Богати на витамини и минерали
Дюлите са отличен източник на витамин C, витамин A и витамини от групата B, както и минерали като калий, мед, желязо и магнезий, които подпомагат имунната система, костите и сърцето.
Засилват имунната система
Високото съдържание на витамин C в дюлите ги прави чудесен плод за стимулиране на имунната система, което е особено полезно през студените сезони.
Подобряват храносмилането
Дюлите съдържат фибри, които спомагат за правилното функциониране на храносмилателната система, облекчават запек и подобряват усвояването на хранителни вещества.
Антиоксидантно действие
Съдържат мощни антиоксиданти като феноли и флавоноиди, които помагат за борба със свободните радикали в тялото и предпазват клетките от оксидативен стрес и стареене.
Помагат за регулиране на кръвното налягане
Богатият на калий състав на дюлите може да помогне за регулиране на кръвното налягане и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.
Поддържат кожата здрава
Антиоксидантите и витамин C в дюлите помагат за поддържане на кожата еластична и здрава, като същевременно предотвратяват появата на бръчки и други признаци на стареене.
Ниско съдържание на калории
Съдържат малко калории и захар, което ги прави подходящи за диети и за хора, които искат да контролират теглото си, без да се лишават от полезни вещества.
Тези качества правят дюлите чудесен избор за укрепване на здравето и за разнообразие в есенно-зимното меню.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 19:33 Харисън Форд на 83
- 19:24 Ватерполният „Комодор” спечели благотворителния турнир за купа „Девин”
- 19:11 Симеон Дянков: Геополитическата обстановка ни помогна да влезем в Еврозоната
- 18:59 България и Узбекистан засилват сътрудничеството в транспорта и енергетиката
- 18:46 Стою Стоев, ПП: Връщаме се към времената на постната пица
- 18:34 ФАМОЗНО: България има шампион на „Уимбълдън“
- 18:21 БНБ готви възпоменателни монети, които ще бъдат отсечени вече с номинал в евро
- 18:09 Пожар в Анкара уби трима души, сред които и бебе