Дюлята - 7 причини да я включим в менюто си

Любопитно 05.11.2024 11:22 Снимка: ДНЕС+

Дюлята - 7 причини да я включим в менюто си

Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Данни за отглеждането на дюли има още от преди 4000 години, а като нейна родина се посочват Кавказ и Северен Иран.

Някои учени приемат, че този плод е “ябълката на раздора”, станала причина за Троянската война. Като доказателства изтъкват факта, че по това време в Троя все още не са се отглеждали ябълки и историята, която твърди, че по времето на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастливо семейство. Римляните я наричат “melimelum”- в превод “медена ябълка”, а според гърците тя е била символ на плодовитостта.

На първо място дюлята се характеризира с високото съдържание на пектин- от 1,5 до 3%, който е много полезен за изчистване на отпадъчните продукти от червата и за борба с лошия холестерол. Същото прави и съдържащата се целулоза. Да не забравяме и калия, калция, магнезия, желязото и фосфора, които не са в никак малко количество. Както и витамините А, C, E, B1, B2, B6. Извлеците от дюля са богати на слуз, която се оказва полезна при прием на лекарства- намалява дразнещото действие на медикамента върху стомаха и забавя резорбацията му.

Ето 7 причини да ги включим в менюто си:

Богати на витамини и минерали

Дюлите са отличен източник на витамин C, витамин A и витамини от групата B, както и минерали като калий, мед, желязо и магнезий, които подпомагат имунната система, костите и сърцето.

Засилват имунната система

Високото съдържание на витамин C в дюлите ги прави чудесен плод за стимулиране на имунната система, което е особено полезно през студените сезони.

Подобряват храносмилането

Дюлите съдържат фибри, които спомагат за правилното функциониране на храносмилателната система, облекчават запек и подобряват усвояването на хранителни вещества.

Антиоксидантно действие

Съдържат мощни антиоксиданти като феноли и флавоноиди, които помагат за борба със свободните радикали в тялото и предпазват клетките от оксидативен стрес и стареене.

Помагат за регулиране на кръвното налягане

Богатият на калий състав на дюлите може да помогне за регулиране на кръвното налягане и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Поддържат кожата здрава

Антиоксидантите и витамин C в дюлите помагат за поддържане на кожата еластична и здрава, като същевременно предотвратяват появата на бръчки и други признаци на стареене.

Ниско съдържание на калории

Съдържат малко калории и захар, което ги прави подходящи за диети и за хора, които искат да контролират теглото си, без да се лишават от полезни вещества.

Тези качества правят дюлите чудесен избор за укрепване на здравето и за разнообразие в есенно-зимното меню.
CHF CHF 1 2.07846
GBP GBP 1 2.32662
RON RON 10 3.93132
TRY TRY 100 5.22212
USD USD 1 1.79368