Домашното насилие и международният знак с ръце за помощ

Любопитно 03.04.2021 17:40 Снимка: ДНЕС+

Домашното насилие и международният знак с ръце за помощ

Eдна от най-страшните и невидими последици на пандемията са увеличените случаи на домашно насилие и тормоз, които остават скрити заради ограничителните мерки и стоенето по-домовете. Хората в такава или подобни ситуации трудно могат да потърсят помощ.

Как биха могли да го направят незабелязано за насилника си? С помощта на нов жестомимичен знак, създаден още през април 2020 г. в Канада от Canadian Women"s Foundation.

Представлява вдигната ръка с дланта навън, след което палецът се свива, а останалите четири пръста го обгръщат. Идеята му е жертвата да може да ползва само едната си ръка, за да поиска незабелязано помощ. Това може да стане дори по време на така популярните видео разговори напоследък.

Три ситуации, в които жестомимичният знак може да помогне, са показани в горното видео, което се разпространява стихийно в социалните медии напоследък. Хората призовават всеки, който има възможност, да популяризира знака, за да стигне до повече хора, които имат нужда от помощ.

Ако забележим, че някой иска помощ от нас по този начин, трябва да се обадим незабавно на 112 или да потърсим директно полицията.

Макар да е вече на година, знакът започна масово да се популяризира покрай убийството на Сара Евърард в Лондон преди няколко седмици. Престъплението предизвика обществена дискусия за сигурността на жените и момичетата на улицата, както и у дома./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386