Любопитно 03.07.2022 17:59 Снимка: ДНЕС+
Динята – богата на антиоксиданти и полезна дори за диабетици
Динята е може би един от най-вкусните, красиви и създаващи настроение признаци на лятото. Тя съдържа голямо количество витамини и е особено богата на ликопен и други антиоксиданти като витамин С, пише „The Jerusalem Post“.
Въпреки сладкия си вкус, съдържанието на захар в динята не е твърде високо. Тя е нискокалорична поради високото си съдържание на течности - порция от 100 грама диня има само 30 калории.
100 грама диня съдържат 92 грама вода, 0,61 грама протеини, близо 8 грама въглехидрати и 0,15 грама мазнини. Освен това в нея има минерали като желязо, калций, калий и фосфор.
Ако хапвате редовно диня, сърцето ви ще ви благодари.
Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която увеличава производството на друго вещество в организма, наречено азот-кислород, и стимулира разширяването на артериите, което спомага за понижаване на кръвното налягане.
Много изследвания са установили, че тази аминокиселина е свързана с намаляване на риска от инфаркт.
Цитрулинът е аминокиселина, която е популярна съставка в хранителните добавки за спортисти, тъй като увеличава производството на азотен оксид, който увеличава изчистването на млечната киселина и оптимизира различни процеси в скелетните мускули.
Заради високото съдържание на ликопен, който оцветява динята в червено, сочният плод е и мощен антиоксидант. Проучванията показват, че антиоксидантите намаляват риска от някои видове рак, диабет и други заболявания. Динята има повече ликопен от всеки друг плод или зеленчук - дори от доматите.
За да си набавите повече ликопен, избирайте възможно най-ярка и зряла червена диня. Важно е да се отбележи също, че дините без семки обикновено съдържат повече ликопен, отколкото тези със семки.
Динята съдържа още един естествен пигмент, наречен бета-криптоксантин (жълто-оранжев пигмент от семейството на каротеноидите), който се свързва с намаляване на риска от сърдечни заболявания и може да предпазва ставите от възпаление.
Няколко проучвания показват, че консумацията на диня с течение на времето може да намали вероятността от развитие на артрит.
Средноголямо парче диня съдържа 9-11% от необходимата за организма ежедневна доза от витамин А, който е един от ключовите фактори за поддържане на здравето на очите.
Сочната диня съдържа 92% вода, така че това е прост начин да помогнете за поддържане на хидратацията.
Освен това динята задоволява желанието за сладко, но за разлика от сладкишите с високо съдържание на захар или нейни заместители, този плод, освен сладък, е нискокалоричен, без преработени съставки и за разлика от много други десерти е без мазнини, без холестерол и без натрий.
Количество от 200 грама диня съдържа около 15 грама въглехидрати. За сравнение 100 грама ябълка съдържа 15 грама въглехидрати, т.е. двойно по-голямо количество.
Така че се радвайте на лятото и се грижете за здравето си като хапвате редовно диня.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 08:40 Днес е зимното слънцестоене
- 08:32 Стабилни цени и спокойна търговия на стоковите пазари
- 01:25 Хороскоп за неделя, 21 декември 2025 г.
- 19:34 Васил Терзиев посрещна украински деца коледарчета в Столична община
- 19:22 ПП се оправдава за директора на 138-о училище: Не е член на „Продължаваме Промяната“
- 19:11 Ген. Безверхни: „Клането в Буча“ беше инсценирано за англоезичната публика
- 18:59 Чорбанов припомни унизителен момент: Ген. Атанасов се молеше на Борисов да не разваля сглобката
- 18:47 Водещите на „Тази сутрин“ са безпристрастни журналисти, колкото аз съм безпристрастен анализатор