Любопитно 02.05.2022 11:36 Снимка: ДНЕС+
Дините и пъпешите рязко повишават кръвната захар
Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията на някои плодове може да предизвика рязък скок на кръвната захар.
Основната особеност на тези храни е високият гликемичен индекс (ГИ), който показва скоростта на усвояване на въглехидратите. Колкото по-висок е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на кръвната захар, казва Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог пред агенция Прайм.
"Редовната консумация на храни с висок гликемичен индекс нарушава метаболизма, предизвиква чувство на глад и активира натрупването на мазнини. Освен това прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс води до развитие на диабет тип 2", подчертава лекарят.
Високи стойности на ГИ (над 70) са характерни за сладкишите, хлебните изделия от пшенично брашно, ориза, картофите, юфката, разтворимите кремове и нишестета и газираните напитки. В тази група се включват плодове и зеленчуци като диня, пъпеш и моркови. Много зърнени храни, бобови растения, зеленчуци горски и цитрусови плодове имат нисък ГИ.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 13:52 Убит и ранени при стрелба в Париж
- 13:42 В Русе ще получат Благодатния огън от Румъния
- 13:26 "Синя България" с Петър Москов гледа към ДСБ и СДС
- 13:12 Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа
- 12:56 Ваня Григорова не изключва голямо ляво обединение след вота
- 12:43 Виктор Лилов: Живея на максимата, че трябва да си се трудим, защото почивката идва в гроба
- 12:27 Татяна Буруджиева захапа Ицо Хазарта: За какво изпращаме евродепутати, за добро пенсиониране ли?
- 12:15 Бургаските митничари хванаха луксозно яхтено оборудване за над 100 хил. лв