Любопитно 02.05.2022 11:36 Снимка: ДНЕС+
Дините и пъпешите рязко повишават кръвната захар
Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията на някои плодове може да предизвика рязък скок на кръвната захар.
Основната особеност на тези храни е високият гликемичен индекс (ГИ), който показва скоростта на усвояване на въглехидратите. Колкото по-висок е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на кръвната захар, казва Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог пред агенция Прайм.
"Редовната консумация на храни с висок гликемичен индекс нарушава метаболизма, предизвиква чувство на глад и активира натрупването на мазнини. Освен това прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс води до развитие на диабет тип 2", подчертава лекарят.
Високи стойности на ГИ (над 70) са характерни за сладкишите, хлебните изделия от пшенично брашно, ориза, картофите, юфката, разтворимите кремове и нишестета и газираните напитки. В тази група се включват плодове и зеленчуци като диня, пъпеш и моркови. Много зърнени храни, бобови растения, зеленчуци горски и цитрусови плодове имат нисък ГИ.
Още по темата
CHF | 1 | 2.08133 |
GBP | 1 | 2.3337 |
RON | 10 | 3.93258 |
TRY | 100 | 5.37003 |
USD | 1 | 1.89794 |
Последни новини
- 13:49 10 са вече жертвите на пожара в Лос Анджелис, унищожени са домове, библиотеки, банки, църкви
- 13:41 МВнР очаква до края на 2025 г. да изпълним критерия за отпадане на визите за САЩ
- 13:33 Експерти: Изминалата година е най-горещата, откакто се води статистика
- 13:30 Доживотен затвор при специален режим за убиеца на млада жена в пазарджишки хотел
- 13:26 Джо Байдън: Пожарите в Лос Анджелис са най-опустошителните в историята на Калифорния
- 13:18 Откриха злато за над 60 000 лева в бельото на жена на границата край Малко Търново
- 13:10 Шкварек: „Атлантиците“ ни май са най-обикновени ляво-либерални зилоти
- 13:03 Обвиненият в шпионаж за Русия Орлин Русев се хвалел, че живее като във филм за Джеймс Бонд