Денят ни зависи от здравословното събуждане

Любопитно 25.11.2020 17:11 Снимка: ДНЕС+

Денят ни зависи от здравословното събуждане

Сомнологът Елена Царева разказа пред Радио 1 как правилно да настроим будилника за нормално събуждане и по-енергичен ден.

Специалистът отбеляза, че спазването на режим е ключът към здравословното събуждане. „Алармата ви трябва да е настроена за едно и също време всяка сутрин. Ако се будите по различно време, тогава можете да влезете в дълбока фаза на сън, когато няма да чуете нищо”, предупреди тя.

Царева съветва звукът, който чуваме сутрин да е приятен. “На второ място, трябва да го изберете въз основа на състоянието си. За тревожните и депресираните хора трябва да има внимателен подбор на мелодията за събуждане. Депресираните хора е по-добре да изберат ободряващ, весел, енергичен звук, а за хората с повишена тревожност – нещо по-спокойно. Защото ако тревожността е висока сутрин, тогава и денят ще бъде по-стресиращ, тъй като нивото на кортизол може да зависи от това“, каза лекарят.

Според нея аларменият сигнал не трябва да “се вписва” в съня – той трябва да бъде силен и ободряващ. “По-добре изберете нещо оптимистично, в мажор. Но не много бързо и не много агресивно, ако сте тревожен човек”, обясни Царева.

Тя препоръча да не се използват звуци от природата, като пеене на птици или звук на водопад, тъй като те най-вероятно просто няма да събудят спящия. Царева добави, че спазването на режима на сън ще помогне на тялото да се настрои правилно и ще облекчи безсънието./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448