Датската кралица Маргрете II на литургия в Лондон за златния си юбилей

Любопитно 05.12.2022 10:24 Снимка: ДНЕС+

Датската кралица Маргрете II на литургия в Лондон за златния си юбилей

Датската кралица Маргрете Втора, която тази година чества златен юбилей - 50 години възкачване на престола, присъства на специална църковна служба по този повод в църква в британската столица Лондон, предаде ДПА.

Литургията бе в датската църква "Сейнт Катрин". При пристигането си в храма 82-годишата кралица се усмихна и помаха на множеството, събрало се там, за да я приветства, съобщава БТА.

Маргрете Втора има силни връзки с този храм. Нейните родители - крал Фредерик и кралица Ингрид - присъстваха на откриването на църквата преди години. А Маргрете Втора, която е и художник и дизайнер на тоалети, разработи и дизайна на казулите (елемент от облеклото на католическите и лютеранските свещеници), носени от духовниците в "Сейнт Катрин". Днес те й благодариха за този подарък.

За последно Маргрете Втора посети църквата през 2019 г., за да потърси в нея източник на вдъхновение за планираната казула. Тя в крайна сметка втъка в нея цветовете на датското и британското знаме и на мозайките в "Сейнт Катрин". Казулата, проектирана от Маргрете Втора, е червена, с бродерии с формата на кръст в ярки цветове, символизиращи датското знаме. В средата на кръста има и лютеранска роза, символ на Евангелистката лютеранска църква. След елементите на църковната одежда има и корона от тръни, заобикаляща извезани букви, представляващи съкращението на гръцки на името на Исус Христос.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364