Червеният боб е полезен за сърцето

Любопитно 09.11.2015 19:56

Червеният боб е с богато съдържание на полезните омега-3 мастни киселини, които намаляват триглицеридите в кръвта, стабилизират сърдечния ритъм, понижават нивата на кръвното налягане. Мастните киселини също така повишават нивата на „добрия“ холестерол.

Червените бобени зърна са източник на фибри, за които е известно, че понижават нивата на „лошия“ холестерол, поддържат нивата на кръвната захар стабилни след хранене и подпомагат храносмилането. В количеството от 100 г сварени бобени зърна могат да се открият 6,4 г фибри.

Според данни на проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine, консумацията на храни, богати на фибри, може да предотврати развитието на сърдечносъдови заболявания.

Тази бобова култура съдържа и важната фолиева киселина (витамин B9). Количеството от около 170 г сварен червен боб може да предостави една трета от препоръчителната дневна доза от важния витамин. Дефицитът му повишава риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Консумацията на тази храна осигурява и протеини. В споменатото количество от зърнената култура се съдържат 15 г протеини. Богато е съдържанието на флавоноиди, като проантоцианидини, които действат като противоракови и антиалергични агенти.

Според данни на Американското министерство на земеделието червените бобови зърна съдържат по-големи количества от тези вещества, в сравнение с боровинките.

Тази култура е с богато съдържание и на желязо, което повишава енергията./puls.bg

CHF CHF 1 2.09381
GBP GBP 1 2.25456
RON RON 10 3.85689
TRY TRY 100 4.11016
USD USD 1 1.66369