Червеният боб е полезен за сърцето
Любопитно 09.11.2015 19:56
Червеният боб е с богато съдържание на полезните омега-3 мастни киселини, които намаляват триглицеридите в кръвта, стабилизират сърдечния ритъм, понижават нивата на кръвното налягане. Мастните киселини също така повишават нивата на „добрия“ холестерол.
Червените бобени зърна са източник на фибри, за които е известно, че понижават нивата на „лошия“ холестерол, поддържат нивата на кръвната захар стабилни след хранене и подпомагат храносмилането. В количеството от 100 г сварени бобени зърна могат да се открият 6,4 г фибри.
Според данни на проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine, консумацията на храни, богати на фибри, може да предотврати развитието на сърдечносъдови заболявания.
Тази бобова култура съдържа и важната фолиева киселина (витамин B9). Количеството от около 170 г сварен червен боб може да предостави една трета от препоръчителната дневна доза от важния витамин. Дефицитът му повишава риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.
Консумацията на тази храна осигурява и протеини. В споменатото количество от зърнената култура се съдържат 15 г протеини. Богато е съдържанието на флавоноиди, като проантоцианидини, които действат като противоракови и антиалергични агенти.
Според данни на Американското министерство на земеделието червените бобови зърна съдържат по-големи количества от тези вещества, в сравнение с боровинките.
Тази култура е с богато съдържание и на желязо, което повишава енергията./puls.bg
Червените бобени зърна са източник на фибри, за които е известно, че понижават нивата на „лошия“ холестерол, поддържат нивата на кръвната захар стабилни след хранене и подпомагат храносмилането. В количеството от 100 г сварени бобени зърна могат да се открият 6,4 г фибри.
Според данни на проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine, консумацията на храни, богати на фибри, може да предотврати развитието на сърдечносъдови заболявания.
Тази бобова култура съдържа и важната фолиева киселина (витамин B9). Количеството от около 170 г сварен червен боб може да предостави една трета от препоръчителната дневна доза от важния витамин. Дефицитът му повишава риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.
Консумацията на тази храна осигурява и протеини. В споменатото количество от зърнената култура се съдържат 15 г протеини. Богато е съдържанието на флавоноиди, като проантоцианидини, които действат като противоракови и антиалергични агенти.
Според данни на Американското министерство на земеделието червените бобови зърна съдържат по-големи количества от тези вещества, в сравнение с боровинките.
Тази култура е с богато съдържание и на желязо, което повишава енергията./puls.bg
![]() |
1 | 2.09381 |
![]() |
1 | 2.25456 |
![]() |
10 | 3.85689 |
![]() |
100 | 4.11016 |
![]() |
1 | 1.66369 |
Последни новини
- 23:05 Хороскоп за петък, 25 юли 2025 г.
- 19:36 Циципас и Иванишевич се разделиха след тежките критики
- 19:28 Италианският град, коронован за най-добър в Европа от хиляди пътешественици
- 19:21 ЕК с 3 нови наказателни процедури срещу България - бавим антируските санкции
- 19:14 Червеният обект, паднал от небето в Якоруда, се оказа отпадък от изкуствен спътник
- 19:08 Кремъл за третите преговори: Не очаквахме пробив, но такъв едва ли е възможен
- 19:00 Доклад разкрива за последните мигове на Ози Озбърн
- 18:55 Технологични милиардери тайно работят за въвеждането на нео-диктатура