Червена боровинка – за отслабване, възпаления и още 100 неща
Любопитно 30.12.2016 14:12
Първият документ, в който се споменава думата "боровинки" се появява в 1647 година в писмо, написано от мисионера Джон Елиът. В него се казва, че моряците от Нова Англия се хранят с боровинки, като добър източник на витамин C, за да се преборят със скорбута.
Първият търговски консервиран сос от червена боровинка е пуснат на пазара от компанията "Кейп код" през 1912 година. Най-големият производител на червена боровинка е Уисконсин.
Червена боровинка е един от най-препоръчваните природни продукти с доказано положително действие върху здравето. Продуктите с червена боровинка и самият плод в прясно или преработено състояние имат доказано действие на антиоксиданти.
Ефектът от приема им е противовъзпалителен, овладяват възпаления с бактериален причинител.
Антиоксидант
Счита се, че прясната червена боровинка упражнява най-вече качествата си на антиоксидант. Като антиоксидант полезната червена боровинка допринася за съхраняване и бърза регенерация на клетъчните обвивки
Отслабване
Специалисти по хранене препоръчват диетите с червена боровинка като здравословни, но и като успешни при желание за стопяване на килограми. В 100 г пресни плодове има само 49 калории, похапването им дава бодрост и енергия без излишно натоварване.
За успешното отслабване допринася също композицията от витамини и ненаситени мастни киселини - А, В, С, Е, омега 3 и омега 6 и други. /dariknews.bg
Първият търговски консервиран сос от червена боровинка е пуснат на пазара от компанията "Кейп код" през 1912 година. Най-големият производител на червена боровинка е Уисконсин.
Червена боровинка е един от най-препоръчваните природни продукти с доказано положително действие върху здравето. Продуктите с червена боровинка и самият плод в прясно или преработено състояние имат доказано действие на антиоксиданти.
Ефектът от приема им е противовъзпалителен, овладяват възпаления с бактериален причинител.
Антиоксидант
Счита се, че прясната червена боровинка упражнява най-вече качествата си на антиоксидант. Като антиоксидант полезната червена боровинка допринася за съхраняване и бърза регенерация на клетъчните обвивки
Отслабване
Специалисти по хранене препоръчват диетите с червена боровинка като здравословни, но и като успешни при желание за стопяване на килограми. В 100 г пресни плодове има само 49 калории, похапването им дава бодрост и енергия без излишно натоварване.
За успешното отслабване допринася също композицията от витамини и ненаситени мастни киселини - А, В, С, Е, омега 3 и омега 6 и други. /dariknews.bg
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 14:16 Влак блъсна и уби мъж край Казанлък
- 14:08 Радев в Астана: Казахстан е наш ключов стратегически партньор в Централна Азия
- 13:59 Затопляне на отношенията? Мъск подкрепи призива на Тръмп към губернатора на Калифорния
- 13:54 Гуцанов: Проверките на местата за настаняване на възрастни продължават, ще бъдем безкомпромисни
- 13:51 “Промяната“: Кмет на ППДБСС похарчил пари за деца в риск за почивка в Гърция
- 13:44 Над трилион долара в платина очакват да бъдат извлечени от кратерите на Луната
- 13:36 Никол Шерцингер триумфира на театралните награди "Тони", през сълзи взе приза за най-добра актриса
- 13:28 Учените разкриха какви личностни черти имат инфлуенсърите