Броколи, натурален шоколад, зехтин и храните, които понижават кръвното
Любопитно 13.12.2019 09:42
Студените месеци често са предизвикателство за хората със сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно, защото оплакванията им се обострят. Ако страдаме от хипертония, добре е да не разчитаме само на медикаменти, а да променим и начина си на хранене.
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.08156 |
GBP | 1 | 2.35364 |
RON | 10 | 3.93155 |
TRY | 100 | 5.31035 |
USD | 1 | 1.87592 |
Последни новини
- 21:21 Хороскоп за вторник, 7 януари 2025 г.
- 21:03 Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви оставката си
- 20:45 Задкулисните сделки на Христо Иванов: Ти ме правиш президент, аз ще те направя премиер!
- 19:30 The Hill: САЩ не са доставили на Украйна модерни оръжия поради страх от Русия
- 19:22 Индонезия официално става член на БРИКС
- 19:14 Илхам Алиев убеден, че авиокатастрофата в Актау е можело да бъде избегната
- 19:06 НЕК пуска отново в експлоатация ТЕЦ "Марица Изток 3"
- 18:57 Джъстин Трюдо обявява оставка като премиер още днес