Броколи, натурален шоколад, зехтин и храните, които понижават кръвното
Любопитно 13.12.2019 09:42
                    Студените месеци често са предизвикателство за хората със сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно, защото оплакванията им се обострят. Ако страдаме от хипертония, добре е да не разчитаме само на медикаменти, а да променим и начина си на хранене.
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
                                                                
                Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
                     
                    CHF
                 | 
                1 | 2.1035 | 
                     
                    GBP
                 | 
                1 | 2.23141 | 
                     
                    RON
                 | 
                10 | 3.84582 | 
                     
                    TRY
                 | 
                100 | 4.03978 | 
                     
                    USD
                 | 
                1 | 1.69865 | 
Последни новини
- 11:26 Кристин Лагард: На 1 януари 2026 г. сърцето ми ще бие с теб, България
 - 11:18 Остра позиция от работодателите за проекта на бюджет '26: Това е удар по икономиката!
 - 11:11 За 20 години брутният ни продукт на глава от населението е нараснал с 600%, в ЕС - със 188%
 - 11:07 "Политико": Северна Македония се очаква да получи критична оценка в доклада за разширяването на ЕС
 - 11:04 Отшелникът от планината отново изчезна: Бил адекватен и разполагал със средства
 - 11:02 След среща Си - Мишустин: Китай иска да увеличи взаимните инвестиции с Русия
 - 10:56 Русия пусна на вода атомната подводница "Хабаровск", която може да изстрелва "Посейдон"
 - 10:49 От днес възстановяват маршрута на три автобусни линии