Броколи, натурален шоколад, зехтин и храните, които понижават кръвното
Любопитно 13.12.2019 09:42
Студените месеци често са предизвикателство за хората със сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно, защото оплакванията им се обострят. Ако страдаме от хипертония, добре е да не разчитаме само на медикаменти, а да променим и начина си на хранене.
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 17:31 7 знаменитости, които (вероятно) не знаехме, че имат гръцки корени
- 17:19 Цветята, които не трябва да подрязваме през лятото
- 17:05 Гори пожар край Рилския манастир, на място действа хеликоптер от ВВС
- 16:54 Татяна Дончева върна понятието „добрите сили“, поиска обединение и да се спре с инфантилизма
- 16:41 35-ма пили водачи излови МВР за ден
- 16:29 Желязков: Няма данни за превишаване на правомощия от страна на МВР при ареста на варненския кмет
- 16:18 Пожар в автоморга в Русенско
- 16:09 Николай Нанков: Те спират строежите, ние ги завършваме