Броколи, натурален шоколад, зехтин и храните, които понижават кръвното
Любопитно 13.12.2019 09:42
Студените месеци често са предизвикателство за хората със сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно, защото оплакванията им се обострят. Ако страдаме от хипертония, добре е да не разчитаме само на медикаменти, а да променим и начина си на хранене.
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.
Зехтин
С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане.
Сьомга и мазни риби
Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.
Шамфъстък
Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.
Леща
Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното.
Ферментирали храни
Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.
Ленено семе
Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.
Сусам
Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.
Броколи
В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.
Натурален шоколад
Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 19:34 Кремъл за коледното видеообръщение на Зеленски: Дали е способен да взема адекватни решения?
- 19:21 Турската полиция арестува 115 предполагаеми членове на Ислямска държава
- 19:11 Коледа и странните обичаи по света
- 19:00 Захарова: Германия няма пари за коледни елхи заради политиката си срещу Русия
- 18:50 Шкварек: Въпрос на време е у нас да се пръкнат първите пакистански банди и ислямистки гнезда
- 18:39 Откъде идва наименованието на Коледа
- 18:35 Сняг вали в Северна България, МВР: Шофирайте внимателно!
- 18:29 Маскирани и с черни роби простреляха в главите клиенти на казино край Гоце Делчев (видео)