Брекзит остави британските шофьори без сандвичи

Любопитно 12.01.2021 15:16 Снимка: ДНЕС+

Брекзит остави британските шофьори без сандвичи

Холандска телевизия засне гранични служители, които конфискуват сандвичи с шунка и други храни от шофьори, пристигащи в Холандия от Великобритания. Такива са правилата след Брекзит.

Служителите бяха показани да обясняват наредбите за внос, наложени, след като Великобритания официализира отделянето си от ЕС.

Според правилата на ЕС на пътници извън блока е забранено да внасят месо и млечни продукти.

Правилата изглежда възмущават един шофьор.

„След Брекзит вече нямате право да носите определени храни в Европа, като месо, плодове, зеленчуци, риба, такива неща“, каза холандски граничен служител на шофьора в кадри, излъчени от NPO 1 .

В една сцена граничен служител пита шофьора дали в няколко от сандвичите му има месо.

Когато шофьорът отговаря положително, граничният служител каза: “Добре, ще ги вземем всички.”

След това изненаданият шофьорът пита служителите дали може да задържи хляба, на което получава отговор: “Не, всичко ще бъде конфискувано – добре дошъл в Брекзит, сър. Съжалявам.”

Великобритания официално се разведе с ЕС на 31 декември 2020 г., припомня Би Би Си.

От тази дата Великобритания спря да спазва правилата на ЕС, влязоха в сила нови договорености за пътуване, търговия, имиграция и сътрудничество в областта на сигурността.

„Отплуването” на Обединеното кралство означава големи промени за бизнеса – като Великобритания и ЕС формират два отделни пазара – край на свободното движение и нови разпоредби, включително тези, регулиращи вноса на лични стоки. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269