Боровинките, лещата, шоколадът, зеленият чай и храните, които ни поддържат млади

Любопитно 17.08.2020 11:19 Снимка: ДНЕС+

Боровинките, лещата, шоколадът, зеленият чай и храните, които ни поддържат млади

Може все още никой да не е успял да измисли еликсир за вечна младост, но има някои трикове, с които можем да удължим времето, в което изглеждаме свежи и красиви. И на първо място сред тях е не толкова външната грижа за кожата, колкото вътрешното й подхранване.

Има някои храни, които са изключително полезни за здравия и млад външен вид. И с тях в ежедневното си меню няма да ни се налага да посягаме скоро към кремовете против бръчки.

Зехтин

Това е една от най-полезните мазнини, които можем да консумираме. Освен че ни предпазва от рак, маслиновото масло има притовъзпалителен ефект, който не подминава и нашата кожа. Защитава я от вредните слънчеви лъчи, подобрява нейната еластичност и структура и предпазва от образуването на бръчки и петна.

Зелен чай

Пълен е с антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали. Съдържа и полифеноли, които запазват колагена в кожата и така задържат младежкия й вид за по-дълго.

Розмарин

Съдържа фитонутриенти, които поддържат стойностите на серамид в кожата и така гарантират антиейдж ефект.

Шоколад

Не само вкусен, но и полезен. Флаваноидите в състава му предпазват кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи, които гарантирано я състаряват. За да разчитаме на този ефект обаче, трябва да избираме шоколад с минимум 70% съдържание на какао.

Грейпфрут

Заради голямото си съдържание на витамин С, той се определя и като верен приятел на нашата кожа. Освен че подпомага образуването на колаген, защитава и клетките на кожата от преждевременна смърт, предава Best Life.

Леща

Тя се слави с високо съдържание на протеин. Освен това, е богата на витамин В9, който е превенция за оплешивяването и посивяването на косите.

Боровинки

Всички горски плодове съдържат антиоксиданти, но при тях са най-много. А този полезен микс предпазва кожата от фотостареенето, причинено от слънцето.

Бадеми

Те не просто имат завидно съдържание на протеин, но и мед, който предпазва от посивяване на косите, биотин, който е полезен за ноктите, както и витамин Е, който се грижи за равния тен и блестящата коса./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448