Бившият адвокат, който романизира "Хук" на Спилбърг и "Междузвездни войни" на Лукас (ВИДЕО)

Любопитно 12.01.2024 16:06 Снимка: ДНЕС+

Бившият адвокат, който романизира "Хук" на Спилбърг и "Междузвездни войни" на Лукас (ВИДЕО)

Писателят-фантаст Тери Брукс навърши 80 години

Дори да беше свързан само с романизацията на култовата сага "Междузвездни войни", пак щеше да е направил достатъчно, за да знаем името му - Тери Брукс. Терънс Дийн Брукс, както е пълното му име, е роден на 8 януари 1944 година и наскоро навърши 80. Любопитно е, че този изключително продуктивен писател е бил адвокат.

Занимава се с писане от 1977-а и е признат за един от най-добрите съвременни автори в жанра фентъзи.

 

Снимка: Getty Images

Автор е на цикъла от книги "Хрониките на Шанара", издавани и в България. И на 80 не престава да работи, кара щастлив втори брак с Джудин Илейн Алба, с която е от далечната 1987 година, и има две деца от първия си брак с Барбара Ан Грот - дъщеря Аманда Лей и син Александър Стивън.

Снимка: Getty Images

Специалистите правят още по-тънка "дисекция" на жанровата специфика при Брукс и определят успеха на книгите му като "епично фентъзи". Абсолютно вярно заключение, защото именно епичният елемент в неговата фантастика прави толкова интригуващи творбите му и за киното.

До днес Тери Брукс е написал повече от 30 бестселъра и е продал милиони екземпляри от книгите си. През 2017 година е удостоен с наградата "Уърлд Фентъзи" за цялостен принос.

Снимка: Getty Images

Биографите на Брукс смятат, че въпреки че е бил адвокат, е бил "предопределен" за писател. Баща му бил печатар, така че малкият Терънс израстнал сред "мириса на мастило". През 1966 година завършва Английска литература в колежа "Хамилтън", а през 1969-а завършва следването си във Факултета по право на университета "Уошингтън и Лий" в Лексингтън, щата Вирджиния. Какво амбициозно начало за един млад човек!

Снимка: Getty Images

Всъщност, първите му опити за писане били още в детството му. Кумири в литературата му били Александър Дюма, сър Уолтър Скот и Робърт Луис Стивънсън. По-късно, в колежа, бил завладян от Фокнър. Именно в колежа за пръв път прочел "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин, и това силно повиляло върху избора му да пише в жанра фентъзи.

Написването на първия му роман - "Мечът на Шанара", му коства седем години работа. Следва, работи в адвокатска кантора и пише. Някои казват, че в тази първа книга на Брукс се забялязва силното влияние на Толкин, но това е обяснимо и неукоримо, като се има предвид какъв оригинален авторски стил изковава писателят впоследствие.

Вестник "Ню Йорк Таймс" издава книгата "Мечът на Шанара" и тя е историческа в такъв смисъл, че е първият фентъзи бестселър, издаден от престижното издателство. Скоро след това се появяват "Камъните на Елфите", публикуван през 1982 година и "Молитвената песен" през 1985-а.

Брукс е автор на мащабни произведения. Едва завършил поредицата за Шанара, започва нова поредица - "Магическото кралство на Отвъдната земя". В периода 1991 - 1993 година публикува четири книги от поредицата "Наследството на Шанара". През следващите 14 години пише още книги за Отвъдната земя, а в периода 1997 - 1999 година излиза трилогията "Слово и пустота". През 1996 година Брукс издава предисторията на "Мечът на Шанара", озаглавена "Първият крал на Шанара".

Историите му сякаш са непрестанен извор на нови и нови идеи и не омръзват на читателите, а напротив - те ги очакват с нетърпение.

 

Работохолизмът на Брукс е не по-малко възхитителен - той почти непрекъснато публикува нови поредици - с Милениума зарадва читателите си с "Пътешествието на Джърл Шанара" (2000 - 2002) и "Върховният друид на Шанара" (2003 - 2005), а през 2006 - 2008 година излезе трилогията "Генезисът на Шанара", свързваща поредиците "Слово и Пустота" и "Шанара". само писател знае колко трудно е да съчетаеш такъв огромен персонаж в нови ситуации и колизии между героите.

През август 2009-а излиза шестата книга от поредицата за Отвъдната земя, а още на следващата година Брукс публикува две книги от "Легендите за Шанара". През 2012-2013-а излиза трилогията "Тъмното наследство на Шанара", последвана от трилогията "Защитниците на Шанара" (2014 - 2016). През 2017 - 2020 година излизат четирите книги от поредицата "Падането на Шанара".

Многотомната поредица с обединяващото заглавие "Хрониките на Шанара" утвърждава Тери Брукс като един от най-четените съвременни фентъзи автори. Киното не може да пропусне такъв автор и трилогиите "Мечът на Шанара" са филмирани в телевизионен сериал. Брукс е изпълнителен продуцент на два от епизодите на сериала, носещ заглавието "Хрониките на Шанара".

Сериалът се излъчва два сезона, след което излезе съобщението, че е спрян временон, защото е продаден на други тв мрежи, но през 2019-а стана ясно, че май скоро няма да има продължение. Остана неясно, защо. Зрителите с огромно разочарование приеха този факт, но той ни най-малко не отказа Брукс да продължи да пише. Много от творбите му излизат и като аудиокниги. Серията "Шанара" е адаптирана и като игра.

Тери Брукс не се разделя с киното. През 1991 година писателят романизира филма "Хук" на Стивън Спилбърг. Славата и интересът към творчеството му, кара без замисляне и големия Джордж Лукас да го избере за романизирането на филма "Междузвездни войни: Невидима заплаха". Книгата бе публикувана през 1999 година, като бързо застана начело на най-четените бестселъри на в. "Ню Йорк Таймс".

Освен на многотомни хроники, Тери Брукс е автор и на много разкази, някои от които публикува онлайн. Живата му връзка с читателите е много важна за него, споделя писателят. Той е един от малкото, които намират време и за такъв контакт с читателите си. Понастоящем писателят живее в Сиатъл, САЩ.

И на 80 продължава да пише и със сигурност ще ни изненада с нови интригуващи фантастични истории./dir.bg

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194