BeReal - новата социална мрежа, която е срещу известността

Любопитно 05.08.2022 15:15 Снимка: ДНЕС+

BeReal - новата социална мрежа, която е срещу известността

Докато други социални мрежи променят алгоритмите си в опити да се състезават с TikTok или да борят дезинформацията, едно ново приложение вече бързо си печели потребители. И засега успява да засенчи дори и Facebook и Instagram.

BeReal е новата безплатна за ползване социална мрежа, която в началото на седмицата достигна до първата позиция за най-много сваляния от Apple"s App Store. Така изпревари водещите досега Facebook, Instagram, TikTok и YouTube. Как обаче привлече толкова внимание към себе си ли?

Бихме казали, че е заради по-различната си концепция. BeReal нарича себе си "най-простичкото приложение за споделяне на снимки". А това, което има заложено като идея, звучи доста бунтарско.

Обещанието на разработената във Франция социална мрежа е да не допуска инфлуенсърски тип съдържание и да насърчи хората да се показват по най-автентичния начин. Приложението няма филтри за подобряване на външния вид и предупреждава, че "няма да ви направи известни".

Снимка 583031

 

"Ако искате да станете инфлуенсър, останете в TikTok и Instagram", се казва в описанието на социалната мрежа в App Store.

А как по-точно работи тя? Всъщност, наистина доста лесно за потребителите. Веднъж на ден те получават известие, което ги приканя да отворят BeReal. След това имат точно две минути, за да направят снимка. Интересното е, че приложението снима едновременно с предната и задната камера на телефона и създава раздвоен кадър, който показва и двата изгледа.

И чак щом като двете минути изтекат и снимката е направена, може да се разгледат постовете и коментарите на приятели.

Дори и за позакъснелите потребители, които са пропуснали известието и не са качили снимка, все пак има възможност да го направят по-късно през деня. Но за сметка на това пък на кадъра ще се вижда точно кога е направен, пишат The Hill.

Е, въпреки че секси снимки от плажа изскачат в BeReal, такива на хора, седящи на работните си бюра, също са част от качваното съдържание. И съвсем логично - все пак, това е реалността ни. Докато едни се забавляват по време на лятната си отпуска, други вече са се върнали на работа. Или пък тепърва им предстои да се радват на пясък, слънце и море. Блазе им на тях...

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648