Асоциацията на българите по света осъжда преследванията на сънародници в Македония

Любопитно 05.01.2011 16:34

Декларация на Асоциацията на българите по света

Относно: Преследванията и терора над българи в Р Македония

С тревога научихме за преследванията от страна на властите на Р Македония срещу Миле Йованоски, който е български и македонски гражданин. След случаите със Спаска Митрова, Мирослав Ризински и семейството на Здравко Здравески, това е поредният пример за натиск срещу наш сънародник, заявил публично българското си самосъзнание и принадлежността си към българската национална кауза.

За съжаление, не става дума за прецедент, а за съдбата на хиляди македонски българи, които живеят в условията на постоянен психически и дори физически натиск и тормоз, които все още не изразяват на висок глас своя протест. Ето защо настояваме за по-решителен протест на Р България към Македония, за да бъде спряна всякаква дискриминация спрямо българите и фалшификация на исторически факти и събития. Настояваме да се засили ангажираността на държавата за защита на социалните и духовни права на българите, живеещи зад пределите на Родината.

Вярваме, че все повече ще се засилва солидарността на гражданското общество със съдбата на нашите сънародници зад граница. Вярваме също, че във ваше лице ще намерим достойни и решителни политици, които да работят за българската национална кауза и да не позволят асимилирането и преследването да се превърнат в системен подход към който и да е българин, изявяващ своята българска свяст и защитаващ правото си на национална принадлежност.

Председател на АБС: кад. проф. д-р Александър Чирков

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648