#AppleToo - сексуален тормоз и дискриминация в компанията

Любопитно 06.09.2021 08:35 Снимка: ДНЕС+

#AppleToo - сексуален тормоз и дискриминация в компанията

Apple е един от най-атрактивните работодатели в света и компания, която се гордее с чистия си имидж.

Още от времето на Стив Джобс се говори обаче, че в нея, както и в много други, дискриминацията, агресията и лошото отношение между някои служители определено съществуват.

Сега светът е на път да научи точно какво се случва зад затворените врати на компанията от Купертино, след като наскоро служители започнаха да споделят в Тwitter точно как изглежда работната обстановка в Apple.

Вдъхновени от движението #МеToo, което изобличи доста случаи на сексуално насилие на високите нива в западното общество, служителите на Apple наскоро стартираха нов хаштаг - #AppleToo. 

Група служители е създала и специален профил на име AppleLaborers, към който техните колеги могат да изпращат оплакванията си, които, както става ясно, са от най-различен характер.

Към момента страницата споделя съвсем малка част от получените сигнали от служители, но научаваме, че сред тях има оплаквания за сексуален тормоз, расова и полова дискриминация и тотална абдикация на висшия мениджмънт от проблема. 

Най-често изтъкваният проблем всъщност е пасивността на отдел Човешки ресурси в компанията, който, по думите на AppleLaboreres е “замел" доста оплаквания под килима. 

Споменава се дори за случай на служителка, която често получава шеги, свързани с изнасилване, и отнесла оплакването си чак до Тим Кук, но без да получи отговор.

Към момента в страниците на профила в Тwitter можем да намерим някои доста пикантни признания, но сме убедени, че най-доброто предстои.

Ситуацията определено е сериозна и ще я следим отблизо, като се очаква скоро хората зад AppleLaboreres да публикуват специални напътствия за колегите си за това как и по какъв начин да говорят за проблемите в компанията с медиите. 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448