Анемията е опасна. Ето кои са симтомите
Любопитно 08.12.2016 14:02
Когато се понижи хемоглобинът (или червените кръвни клетки) в тялото, се наблюдават нарушения във функциите на някои органи и системи и възниква кислороден глад. Ниските показатели на хемоглобин в кръвта са свидетелство за наличие на анемия, известна още като малокръвие.
Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород до тъканите и органите. За мъжете нормата обикновено се определя като 135-160 г/л, а при жените 120-140 г/л.
Много рядко анемията възниква като самостоятелно заболяване – обикновено тя е вторична и говори за наличие на определени здравословни проблеми. Причините за малокръвие са различни – най-разпространената е загуба на кръв (заради язви, травми, хирургични операции, раждане и т.н.). Анемията може да е резултат от бременност и погрешен режим на хранене.
Симптоми
Усещане за слабост, особено сутрин, шум в ушите, често главоболие и световъртеж, неспособност дори и леко физическо натоварване,бърза умора – всичко това говори за понижено ниво на хемоглобина в кръвта. Имайте предвид, че анемията не е просто временна слабост или умора, която ще премине от само себе си, а заболяване, изискващо адекватно лечение.
Ако има леко понижаване на хемоглобина, анемията може да се диагностицира само посредством лабораторни методи – чрез анализ на кръвта. Най-ефективния метод за справяне в този случай е балансираното хранене. Всекидневно в менюто ви трябва да включвате 20 мг желязо, което спомага за нормализация на нивото на червените кръвни клетки.
Симптоми за по-тежка форма на анемия са: световъртеж и слабост, суха кожа и коса, напукване на ъгълчетата на устата, чупливи нокти, пожълтяване на кожата (особено на ръцете и около носа).
Лечение
Освен лекарствата срещу анемия, трябва да се коригира адекватно и хранителния режим. В менюто трябва да присъстват две групи продукти: 1) продукти от животински произход, яйца, риба, месо; 2) растителни и пълнозърнести продукти, бобови, зеленолистни зеленчуци, черен хляб, горски плодове.
За профилактика на анемия лекарите препоръчват целогодишно да включваме в менюто си сухи плодове, шипки, зеленолистни зеленчуци, ябълки, овесени ядки, елда, черен хляб. Заедно с храните, съдържащи желязо, е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин С, който помага за по-добро усвояване на желязото.
Трябва да се отбележи, че жените се нуждаят от по-голямо количество желязо по време на месечния си цикъл. /mila.bg
Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород до тъканите и органите. За мъжете нормата обикновено се определя като 135-160 г/л, а при жените 120-140 г/л.
Много рядко анемията възниква като самостоятелно заболяване – обикновено тя е вторична и говори за наличие на определени здравословни проблеми. Причините за малокръвие са различни – най-разпространената е загуба на кръв (заради язви, травми, хирургични операции, раждане и т.н.). Анемията може да е резултат от бременност и погрешен режим на хранене.
Симптоми
Усещане за слабост, особено сутрин, шум в ушите, често главоболие и световъртеж, неспособност дори и леко физическо натоварване,бърза умора – всичко това говори за понижено ниво на хемоглобина в кръвта. Имайте предвид, че анемията не е просто временна слабост или умора, която ще премине от само себе си, а заболяване, изискващо адекватно лечение.
Ако има леко понижаване на хемоглобина, анемията може да се диагностицира само посредством лабораторни методи – чрез анализ на кръвта. Най-ефективния метод за справяне в този случай е балансираното хранене. Всекидневно в менюто ви трябва да включвате 20 мг желязо, което спомага за нормализация на нивото на червените кръвни клетки.
Симптоми за по-тежка форма на анемия са: световъртеж и слабост, суха кожа и коса, напукване на ъгълчетата на устата, чупливи нокти, пожълтяване на кожата (особено на ръцете и около носа).
Лечение
Освен лекарствата срещу анемия, трябва да се коригира адекватно и хранителния режим. В менюто трябва да присъстват две групи продукти: 1) продукти от животински произход, яйца, риба, месо; 2) растителни и пълнозърнести продукти, бобови, зеленолистни зеленчуци, черен хляб, горски плодове.
За профилактика на анемия лекарите препоръчват целогодишно да включваме в менюто си сухи плодове, шипки, зеленолистни зеленчуци, ябълки, овесени ядки, елда, черен хляб. Заедно с храните, съдържащи желязо, е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин С, който помага за по-добро усвояване на желязото.
Трябва да се отбележи, че жените се нуждаят от по-голямо количество желязо по време на месечния си цикъл. /mila.bg
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 16:24 Повечето плодове поскъпват, а зеленчуците поевтиняват по стоковите борси и тържищата
- 16:11 Сметките за ток в ЕС през месец май са се увеличили с 3% на годишна база
- 15:59 Роналдо разсея всички слухове, няма да го видим на Световното клубно първенство
- 15:46 ЦСКА обяви плановете за подготовката: Отива в Словения и ще изиграе четири контроли
- 15:34 Внимание! Туристите получават джелато менте в Италия
- 15:21 Загинал и ранени при пожар в старчески дом в Испания
- 15:11 Черно море реализира първия си изходящ трансфер това лято
- 14:59 Фалшив клип в TikTok твърди, че певецът Галин е починал в катастрофа