Американски проект създава сателити, с които ще може да се шпионират отделни хора

Любопитно 22.02.2024 17:40 Снимка: ДНЕС+

Американски проект създава сателити, с които ще може да се шпионират отделни хора

Big Brother е все по-близо, защото с достатъчно много сателити в орбита, ще може да търсите хора, сред населението на един град или държава

Технологията за наблюдение еволюира непрекъснато. Стартъп, наречен Albedo Space, изгражда сателити с ниска орбита, които могат да наблюдават отделни хора на Земята, съобщават The New York Times и Futurism.

Сателитите няма да бъдат оборудвани с технология за лицево разпознаване, но ще могат да заснемат разпознаваеми изображения на хора - огромна стъпка напред в сателитното наблюдение. С достатъчно много сателити в орбита, ще може да наблюдавате населението на един град или държава. Това повдига редица въпроси за неприкосновеността на индивида, защото никой няма да може да се скрие от "очите в космоса".

"Това е гигантска камера в небето, която всяко правителство може да използва по всяко време без наше знание", каза Дженифър Линч, главен съветник на Electronic Frontier Foundation, пред NYT. — "Определено има за какво да се тревожим".

В публикация от февруари 2021 г. във форума Hacker News, съоснователят и главен изпълнителен директор на Albedo, Тофър Хадад, заявява "ние сме напълно наясно с последиците за поверителността и потенциала за злоупотреба, но ние ще спасяваме хора".

Докато някои експерти, според NYT, са съгласни, че сателитите биха могли да бъдат полезни в някои сценарии при бедствия, то шпионските приложения ще са много по-чести.

Мисълта, че подобен сателит може да е в ръцете на правителство, което се стреми да упражнява морална полиция или власти, които искат да потушат протести, е плашеща.

Albedo планира да изстреля първия си сателит през 2025 г. и в крайна сметка се надява да изведе флот от над 20 апарата. Ако и когато визията на Албедо се сбъдне, обществеността може да разбере колко висока е цената му.

"Приближаваме се една крачка по-близо", каза астрофизикът от Харвард Джонатан Макдауъл пред NYT, "към света на Big Brother".

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361