Любопитно 14.02.2022 12:43 Снимка: ДНЕС+
Ако искате до 13 години по-дълъг живот, ще се наложи да промените храненето
Добре знаем, че пълноценният хранителен режим е от съществено значение за нашето здравословно състояние. Затова изборът какво да сложим в чинията си никак не е за подценяване и трябва да бъдем истински внимателни. А добрата новина е, че с някои малки промени може да постигнем голям ефект.
Според ново проучване, проведено от нестопанската организация True Health Initiative, правилните промени в хранителния режим могат да увеличат продължителността на живота ни с до 13 години, особено ако ги направим, когато сме по-млади.
Акцентът е върху замяната на "типичната западна диета" с предимно червено месо и преработените храни, с "оптимизирана диета", при която червеното и преработено месо е в много по-малки количества за сметка на повече плодове и зеленчуци, бобови, пълнозърнести храни и ядки.

Ако една жена направи тези промени на 20-годишна възраст, тя може да удължи живота си с малко над 10 години, а един мъж - с до 13 години. Ако сме минали тази възраст, не бива да се отчайваме, защото новият ни хранителен режим също ще даде ефект.
Дори да започне на 60, една жена може да живее с осем години повече, а един мъж - почти девет. И на 80 отново не е късно за промяната, която ще допринесе с около три години и половина към продължителността на живота.
Този ефект се дължи преди всички на факта, че качественото хранене намалява риска от развитие на хронични заболявания и преждевременна смърт, което от своя страна значи увеличаване на продължителността на живота.

Според изследователите най-голям положителен ефект върху дълголетието има консумацията на повече бобови растения (боб, грах, леща, нахут), пълнозърнести храни и ядки (орехи, бадеми, шам фъстък). Може да ни звучи лесно да ги добавим към менюто си, но статистиките често показват, че не е точно така.
Тези храни съдържат повече от протеини. В състава им са и много здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксидантни фитохимикали, които са свързани с по-нисък риск от хронични заболявания. А ако техният прием е за сметка на червените и преработени меса, които причиняват сърдечно-съдови заболявания и рак на червата, тогава постигаме оптимален ефект.

Не е казано, че месото въобще не трябва да присъства в чинията ни - просто залагаме на бяло птиче и риба. А има и редица страхотни растителни източници на протеин, които могат да задоволят нуждите на организма ни.
И тук на първо място отново са бобовите култури, както и някои зеленчуци като броколите. Според различни проучвания, повишеният прием на растителни протеини намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. "Ползата е по-изразена, когато червените и преработените меса се заменят с източници на растителни протеини", обясняват учени, цитирани от CNN.
Един от лесните и ефективни начини да консумираме повече подобни храни е като заложим на така популярната в последните години средиземноморска диета. За да поставим основите, може една вечер в седмицата да приготвяме ястие на основата на бобови, пълнозърнести храни или зеленчуци. А след това постепенно увеличаваме броя подобни хранения, докато не ни стане ежедневие./lifestyle.bg
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09561 |
GBP
|
1 | 2.2309 |
RON
|
10 | 3.84219 |
TRY
|
100 | 3.91645 |
USD
|
1 | 1.66723 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за вторник, 16 декември 2025 г.
- 19:36 БНБ: В края на ноември парите в обращение у нас намаляват с близо 21 на сто
- 19:30 Шефът на YouTube ограничи екранното време на децата си, притеснява се за психичното им здраве
- 19:27 Румяна Коларова: Ако Радев не напусне президентството, ПП-ДБ ще са радостни
- 19:19 Джефри Сакс: Сигурността на Европа е невъзможна без признаване на изискванията на Русия
- 19:12 Димитър Ганев за Радев: Очаква го катастрофа! Андрей Райчев: Ако не направи партия, той приключва!
- 19:04 Bild: Зеленски определи "червените линии" на Киев - никакво изтегляне от Донбас
- 19:01 Проучване: Украинците губели вяра в САЩ и НАТО и били готови да воюват сами срещу Русия