9 от най-здравословните сирена, които да ядем

Любопитно 12.12.2024 16:07 Снимка: ДНЕС+

9 от най-здравословните сирена, които да ядем

Сирената може и да не са първата храна, за която се сещаме, когато става въпрос за здравословно хранене, основно заради съдържанието им на мазнини.

Но освен ако нямаме алергия или непоносимост към лактоза, те могат да бъдат наистина полезни за здравето ни. Богати са на хранителни вещества, включително витамини, докато в същото време са и чудесен източник на протеини.

Ето кои девет сирена се класират сред най-здравословните.

Козе сирене

Отличаващото се с вкуса си козе сирене има по-малко лактоза в сравнение с кравето, което го прави по-подходящо за хора с непоносимост към лактоза.

То също така съдържа вид протеин, наречен А2 казеин, който е по-малко вероятно да причини стомашно-чревен дискомфорт, отколкото протеините в кравето сирене. Друго предимство на козето сирене е, че има изненадващо количество витамин А, който има антиоксидантни свойства и подпомага имунната система.

Моцарела

Моцарелата, която се прави предимно от краве мляко или италианско биволско мляко, попада сред видовете пресни сирена, които обикновено имат малко по-ниско съдържание на натрий в сравнение с отлежалите.

Освен това само в една порция моцарела се съдържат около 15% от препоръчителната дневна доза калций.

Рикота

Рикотата е друг вид прясно сирене, което се отличава с кремообразна и мека текстура. Обикновено се прави от остатъци от други сирена, като се използва останалата суроватка. Това означава, че в сравнение с други сирена, рикотата е доста богата на суроватъчен протеин - един от най-лесно усвоимите протеини, ключов за мускулния растеж, благодарение на високото си съдържание на определени аминокиселини, сред които левцин.

И не на последно място, рикотата обикновено е също с по-ниско съдържание на натрий, за сметка на повече калций.

Пармезан

Едно от любимите твърди и отлежали сирена на италианците, е пармазанът. Прави се от краве мляко и има богат, наситен вкус. За всеки, който усвоява лактозата по-трудно, този вид сирене е чудесен избор. И колкото по-дълго отлежава, толкова по-добре, защото отлежалото сирене е с много по-ниско съдържание на лактоза.

Наред с това пармезанът е богат на протеини, но и калций и фосфор, които са ключови хранителните вещества за изграждане на костите. Добре е все пак за имаме предвид, че има малко по-високо съдържание на натрий.

Чедър

Произхождащото от Англия сирене се прави от краве мляко и има разновидности, които варират от меко до много остро на вкус. По-зрелият чедър отлежава по-дълго, което го прави друг добър вариант за хора с непоносимост към лактоза.

Това сирене се отличава и със задоволително количество витамин К, който е важен и за правилното усвояване на калций от организма.

Швейцарско сирене

Името говори красноречиво за произхода на това полутвърдо сирене, което се прави от краве мляко. Така характерните за него дупки са резултат от въглероден диоксид, отделян от бактерии по време на процеса на стареене.

Швейцарското сирене обикновено е с по-ниско съдържание на натрий в сравнение с други видове, но с високо съдържание на калций, като само 30 грама от него ни дават 25% от препоръчителния дневен прием. Но това, което наистина го отличава, са нивата на витамин B12, който е от ключово значение за здравето на нервите, червените кръвни клетки и ДНК.

Извара

Изварата, произведена от краве мляко, не преминава през процес на стареене, затова и е доста мека на вкус. Освен това е фантастичен източник на протеин, като само в 120 грама се съдържат около 15 грама.

По-висококачествената извара също така би трябвало да съдържа и живи активни пробиотични щамове. Единственият ѝ недостатък е по-високото количество натрий, но по пазарските вериги може да открием и обезсолени варианти.

Кварк

Макар и не толкова популярно по нашите ширини, сиренето кварк е често консумирано в Германия, откъдето е произходът му. Отличава се с кремообразна текстура и е донякъде подобно на кисело мляко и скир, но е малко по-тръпчиво. Някои видове могат да се хапват директно с лъжица и пък като сирене за мазане.

Кваркът е добър източник на пробиотици и протеини. Но пък в сравнение с други сирена има малко повече въглехидрати, което е добре да бъде взето предвид от хора, които са на нисковъглехидратна или кето диета.

Фета

Най-доближаващо се до традиционното българско сирене е гръцкото фета сирене. За разлика от родното, което е най-често краве, фетата обикновено се прави от овче и/или козе сирене, накиснато в солена саламура.

И въпреки че е с малко по-високо съдържание на натрий, то е богато на калций и има по-малко калории, пише mindbodygreen.

CHF CHF 1 2.10372
GBP GBP 1 2.35742
RON RON 10 3.93037
TRY TRY 100 5.35046
USD USD 1 1.88242