9 от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята

Любопитно 16.06.2024 17:37 Снимка: ДНЕС+

9 от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята

Разнообразието от езици на човечеството бавно умира. Вследствие на културната глобализация и световната търговия нашите езици стават все по-хомогенизирани. Днес почти половината от световното население говори един от осемте най-разпространени езика.

Въпреки това в момента все още се говорят и знаят около 7000 езика, много от които са невероятно уникални и невероятно странни. Ако се разровим по-дълбоко в миналото, ще открием още повече примери за завладяващи езикови системи, които са изчезнали или са на изчезване. Да видим девет от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята, които подбират от IFL Science.

Баски

Баският език е един от най-уникалните езици, които все още се говорят в Европа. Известен също като Euskara, езикът се говори в Страната на баските, регион в западния край на планините Пиренеи между границите на Франция и Испания. Смята се за изключително уникален език, тъй като се е появил от напълно отделен клон на родословното дърво от всеки друг език, използван в момента на Земята.

Снимка 668031

Източник: iStock

От английски и испански до индуски и руски, преобладаващата част от Европа и значителни части от Азия говорят индоевропейски езици. Баският обаче идва от отделен клон на родословното дърво. Въпреки че възрастта му не е сигурна, произходът на езика е във време преди индоевропейските езици да завладеят голяма част от Европа. Въпреки всички трудности, баският успява да оцелее след езиковата инвазия и да остане относително непроменен. От население от около 2.2 милиона в Страната на баските, приблизително една трета могат да говорят езика днес. Повечето от населението е склонно да говори френски или испански в ежедневните си взаимодействия. Въпреки това за средностатистическия испански или френски език, баският е почти напълно неразбираем.

Pirahã

Pirahã е местен език, говорен по поречието на река Maici в района на Амазонка в Бразилия, който често привлича вниманието на лингвистите. Той има само осем съгласни и три гласни, което е невероятно малко в сравнение с други езици. Това е отчасти необичайно, защото тонът на гласа е също толкова важен, колкото съгласните и гласните в думите им. Има няколко други тонални езика, като виетнамски и китайски, но Pirahã го извежда на съвсем друго ниво.

Снимка 668028

Източник: iStock

Ще дадем само един пример - думата за приятел и враг е една и съща, но тонът на изговорената дума диктува как се тълкува. Освен това няма думи за цветове или числа. Вместо да кажат нещо като "седем", те биха го описали по начин, който в свободен превод означава нещо като "малко по-голямо количество".

Силбо Гомеро

Силбо Гомеро е език на подсвиркване, използван от някои жители на Ла Гомера на Канарските острови в Испания. Възникна като начин хората да общуват на огромни разстояния през дълбоките клисури и тесни долини на острова, тъй като звукът пътува много по-далеч (и с по-малко усилия) от викането. "Говорещите" поставят пръстите си в устата си, за да издават кратки, остри и смътно мелодични свистящи звуци.

Може да звучи опростено, но опитни "говорители" могат да предадат изненадващо количество информация с тези шумове. Силбо Гомеро се използва само в специфични контексти и никой не би го считал за свой майчин език. Изчислено е обаче, че около 20 000 души на остров Ла Гомера могат да разберат части от езика.

Таа (ǃXóõ)

Таа (ǃXóõ) е един от малкото африкански езици, които използват щракащи звуци. Въпреки това, той е може би най-сложният от всички, обхващащ 160 различни фонеми (звукови единици на определен език), 110 от които са направени от щракащи звуци. За сравнение, средният брой отличителни звукове на речта в езиците по света е около 25 до 30. Днес това е изключително неясен език, говорен от около 3000 души в части от Ботсвана и Намибия.

Пормпурао

Пормпурао е език, говорен от една общност, роден в район в рамките на съвременен Куинсланд, Австралия. Това е очарователен език, просто защото изобщо няма термини, които да се отнасят до "ляво" или "дясно". Вместо това те използват "север", "юг", "изток" и "запад".

Есперанто

Снимка 668030

Източник: iStock

Есперанто е разработен за първи път в края на XIX век в опит да се създаде универсален втори език за международна комуникация. Езикът е проектиран да бъде неутрален и лесен за научаване, като включва речник, който произлиза предимно от множество европейски езици. Някои основни думи на есперанто са "saluton", което означава "здравей", и "dankon", което означава благодаря. Конструираният език предизвика доста голям интерес през XX век, но в крайна сметка не се утвърждава. Днес по-малко от 2 милиона души го говорят, но той до голяма степен е избледнял от общественото съзнание.

Нюшу

Нюшу е език, използван изключително от жени. Разработен е преди около 400 години от етнически яо жени в окръг Jiangyong в Южен Китай като средство за общуване помежду им, без мъжете да разбират. Свободно преведено като "женско писане" в днешния китайски, това е единствената писменост в света, проектирана и използвана изключително от жени.

Снимка 668027

Източник: iStock

"Жените използваха собствения си сценарий, за да разказват истории, да се утешават една друга, да пеят скръб и да изразяват възхищение", обяснява Джао Лиминг, професор в университета Цинхуа в Пекин, който изучава Нюшу от десетилетия. "Съдържанието на произведенията на Нюшу идва от ежедневието на жените - брак, семейство, социални взаимодействия, анекдоти, песни и гатанки. Те са богати на народни обичаи и са важни за изучаването на лингвистиката, граматологията, археологията, антропологията и други хуманитарни и социални науки", добавя Джао. Езикът е изчезнал през XX век, но се правят опити да се възроди.

Мищекски език (Chalcatongo)

Компютърните лингвисти използват данни от Световния атлас на езиковите структури, за да открият кои езици имат най-голям брой характеристики, които се различават най-много от другите езици. На първо място e Мищекски език(Chalcatongo), говорен от само 6 000 индивида от коренното население Мищеки в съвременно Мексико. Една от най-странните му характеристики е, че няма начин, с който да прави разлика между въпроси и твърдения. Например изявления като "Добре ли си?" и "Ти си добре" звучат абсолютно еднакво.

Снимка 668026

Източник: iStock

Кипу

Въпреки че технически не е език, кипу понякога се смята за писмена система и заслужава споменаване във всяка статия за очарователни езикови системи. Включва поредица от цветно кодирани шнурове, които се завързват на възли в определени точки, за да означават цифрова информация.

Известен също като Talking Knots, той е бил използван от народа на инките за съхраняване и предаване на огромни количества информация при липса на писмени записи. Това е основно за документиране на числа, малко като сметало, за целите на преброяванията на населението и военната организация. Някои обаче твърдят, че кипу може да е бил използван и за кодиране на отдавна изгубени истории, митове и песни.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095