8 ползи от консумацията на цикория
Любопитно 31.07.2018 15:58
Цикорията е ядливо тревисто растение, от което се правят чай и кафе, използва се за пресни салати, както и в готвени ястия.
Това невероятно растение има редица полезни свойства, подобряващи цялостното здраве.
Цикорията е богат източник на витамините А, В6, С, Е и К. В нея се съдържат още минералите калций, манган, магнезий, цинк, калий, желязо, фолиева киселина. Освен това е много наситена с фибри.
Кои са основните ползи за здравето от цикорията?
Подпомага храносмилането
Фибрите в цикорията улесняват работата на червата. Една от съставките ? е инулинът, който е естествен пребиотик, подобряващ състоянието на чревната флора. Консумацията на цикория стимулира секрецията на важни храносмилателни ензими, които намаляват рефлукса и проблемите със стомаха и червата.
Намалява сърдечносъдовия риск
Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но и за сърдечносъдовата. Той намалява лошия холестерол, а заедно с него и риска от инфаркт и инсулт. Това активно вещество има свойството и да разрежда кръвта като по този начин предпазва от тромби.
Ефективен в превенцията на рак
Цикорията е много богата на антиоксиданти, заради което се смята, че е полезна и в превенцията на образуване на туморни клетки.
Намалява болките при артрит
Цикорията има противовъзпалителен ефект и успешно потиска някои видове силна болка като тази при артрит, мускулни крампи, схващания.
Помага за отслабване
Тъй като е бедна на калории и богата на фибри, цикорията е чудесна за вашата диета. Инулинът в растението помага за потискането на глада и по-точно аминокиселината, свързвана с усещането за глад – грелин. Консумацията на цикория насърчава ситостта и намалява усещането за силен глад.
Контролира запека
Влакнините в цикорията си казват думата. Те регулират перисталтиката на червата като подобряват запека, стимулирайки извеждането на токсините и потушаването на газовете и усещането за подуване.
Повишава имунитета
Мощната комбинация от полезни вещества в цикорията я прави чудесна за повишаване на имунните защити на организма. Полифенолите в нея стимулират образуването на защитни клетки на имунната система и се борят със свободните радикали.
Облекчава бъбречни заболявания
Екстрактът от корен от цикория се използва като диуретик. Това увеличава отделянето на урина и излишни течности от организма и спомага за извеждането на токсините и бактериите. По този начин бъбреците и пикочните пътища се освобождават от инфекции и дискомфорт. /az-jenata.bg
Това невероятно растение има редица полезни свойства, подобряващи цялостното здраве.
Цикорията е богат източник на витамините А, В6, С, Е и К. В нея се съдържат още минералите калций, манган, магнезий, цинк, калий, желязо, фолиева киселина. Освен това е много наситена с фибри.
Кои са основните ползи за здравето от цикорията?
Подпомага храносмилането
Фибрите в цикорията улесняват работата на червата. Една от съставките ? е инулинът, който е естествен пребиотик, подобряващ състоянието на чревната флора. Консумацията на цикория стимулира секрецията на важни храносмилателни ензими, които намаляват рефлукса и проблемите със стомаха и червата.
Намалява сърдечносъдовия риск
Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но и за сърдечносъдовата. Той намалява лошия холестерол, а заедно с него и риска от инфаркт и инсулт. Това активно вещество има свойството и да разрежда кръвта като по този начин предпазва от тромби.
Ефективен в превенцията на рак
Цикорията е много богата на антиоксиданти, заради което се смята, че е полезна и в превенцията на образуване на туморни клетки.
Намалява болките при артрит
Цикорията има противовъзпалителен ефект и успешно потиска някои видове силна болка като тази при артрит, мускулни крампи, схващания.
Помага за отслабване
Тъй като е бедна на калории и богата на фибри, цикорията е чудесна за вашата диета. Инулинът в растението помага за потискането на глада и по-точно аминокиселината, свързвана с усещането за глад – грелин. Консумацията на цикория насърчава ситостта и намалява усещането за силен глад.
Контролира запека
Влакнините в цикорията си казват думата. Те регулират перисталтиката на червата като подобряват запека, стимулирайки извеждането на токсините и потушаването на газовете и усещането за подуване.
Повишава имунитета
Мощната комбинация от полезни вещества в цикорията я прави чудесна за повишаване на имунните защити на организма. Полифенолите в нея стимулират образуването на защитни клетки на имунната система и се борят със свободните радикали.
Облекчава бъбречни заболявания
Екстрактът от корен от цикория се използва като диуретик. Това увеличава отделянето на урина и излишни течности от организма и спомага за извеждането на токсините и бактериите. По този начин бъбреците и пикочните пътища се освобождават от инфекции и дискомфорт. /az-jenata.bg
![]() |
1 | 2.09493 |
![]() |
1 | 2.29692 |
![]() |
10 | 3.92855 |
![]() |
100 | 4.46881 |
![]() |
1 | 1.72426 |
Последни новини
- 22:12 Фридрих Мерц положи клетва като канцлер на Германия: Бог да ми е на помощ
- 22:06 Хороскоп за сряда, 7 май 2025 г.
- 19:30 След протеста за Ангел: Клиниката, в която почина момчето, съди част от хората за вандалски прояви
- 19:15 Защо конклавът беше отложен с два дни
- 19:06 Коя е най-старата съвременна армия в света
- 18:57 Πoтpeблeниeтo нa eлeĸтpoeнepгия в Чepнa гopa нapacтвa c 25% зapaди cлънчeвитe eлeĸтpoцeнтpaли
- 18:48 Ракетна атака срещу летището в йеменската столица Сана
- 18:40 Президентът на Полша пристига на официално посещение в България