6 кухненски пособия, които не си струва да купуваме

Любопитно 18.01.2025 16:43 Снимка: ДНЕС+

6 кухненски пособия, които не си струва да купуваме

Независимо дали сме опитен готвач или пък начинаещ кулинарен ентусиаст, има голяма вероятност поне веднъж да сме попадали на кухненска джаджа, която се е оказала напълно непотребна. Подобни разочароващи покупки най-често просто забутваме в дъното на чекмеджето и съжаляваме, че сме се оставили да ни подлъжат.

Естествено, няма как да отречем, че съществуват и доста кухненски пособия, които използваме редовно и с добра причина. Те просто улесняват готвенето и го превръщат в още по-приятно занимание. Но нека видим кои според готвачите, до които са се допитали от сайта на Martha Stewart, са шестте кухненски пособия, които не си струва да купуваме.

Лъжица за спагети

Вероятно сме я срещали като лъжица за спагети, паста и дори за салата. Обратно на всякакви очаквания, тя всъщност не прави сервирането на тези ястия по-лесно.

Готварските щипки, гевгирът и дори цедката се оказват доста по-удобен, практичен и ефективен вариант.

Нож за премахване на сърцевината на ябълки

Готвачите определят ножа за премахване на сърцевината на ябълки като неудобна и нефункционална джаджа.

Всеки у дома обаче разполага с остър нож и дъска за рязане - две простички основни пособия, които са ни напълно достатъчни, за да обработим ябълките.

Преса за чесън

Пресата за чесън е сред по-често срещаните в домакинствата кухненски джаджи. Но който я е използвал, едва ли след това е посегнал към нея отново. Причината е, че е трудна за почистване, а чесънът остава по-скоро смачкан, отколкото смлян.

Едно малко ренде би ни свършило доста по-добра работа в случая. А ако пък сме минималисти, не ни трябва нищо повече от подходящ остър нож.

Уреди и пособия за наситняване на продукти

Подобно на ножа за премахване на сърцевината на ябълки, готвачите намират други пособия и уреди за наситняване на продукти (включително чопъри за зеленчуци и плодове) за излишни в кухнята.

Ако ги използваме за зеленчуци, те обикновено се оказват несъразмерно нарязани и след това не могат да се сготвят еднакво бързо. Освен това някои от тях могат да бъдат тромави и шумни (в случая на обикновените чопъри). Вместо тях може да разчитаме на остър нож и дъска за рязане.

Ножица за подправки

Ножицата за подправки може и да е създадена с идеята за тяхното бързо и лесно нарязване, но в действителност не е достатъчно функционална.

Подправките остават смачкани, а малки парченца от тях се забиват между остриетата на ножицата. А това в крайна сметка отваря повече работа за почистването ѝ, в сравнение с най-достъпната възможност да наситним подправките с нож.

Нож за масло

Някои видове ножове за масло имат дупчици, които целят да направят употребата му по-лесна.

Но работата със студено масло просто винаги изисква повече усилия, с каквото и пособие да разполагаме. Ако първо го оставим леко да поомекне, ще можем съвсем лесно да го нарежем с най-обикновен нож.

CHF CHF 1 2.082
GBP GBP 1 2.31588
RON RON 10 3.93013
TRY TRY 100 5.33984
USD USD 1 1.89923