5 трика как да се справите с провала и да извлечете ползи от него

Любопитно 13.09.2020 09:50 Снимка: ДНЕС+

5 трика как да се справите с провала и да извлечете ползи от него

Всички се стремим към това да постигнем успех във всички аспекти от живота си. Но по пътя към него се изправяме и пред много провали. А те не са нещо, което е толкова страшно, а дори могат да бъдат разглеждани като нещо положително в израстването ни.

Да, наистина, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но авторът на Business Insider Мелъди Уайлдинг твърди, че има поне 5 трика, които да ни помогнат следващия път, когато сте се провалили или сте направили някоя грешка. Ето и какви са нейните съвети:

Не потискайте емоциите си, а се изправете срещу тях

Позволете сами на себе си да изпитвате чувство на гняв, вина или да признаете пред себе си, че сте сбъркали, за да можете да продължите нататък. Не се подавайте на перфекционистът вътре в себе си, а приемете, че сте човек и за това сте сбъркали.

Спазвайте правилото 10/10/10

То е много просто. Първо отделете реалните факти от вашата фантазия за това, което се е случило. Когато си дадете ясна сметка за това, което сте направили, си задайте въпросът дали последствията от вашата грешка ще имат дългосрочно значение - след 10 седмици, след 10 месеца или след 10 години. Отговорът на този въпрос ще ви представи ситуацията в перспектива.

Обърнете гръб на обидите, а се опитайте да бъдете обективни

Никой няма нужда от това да казвате сами на себе си, че сте били глупави да постъпите така, че нищо не се случва според предварителния ви план или пък че отново и отново се проваляте в работа. Вместо това по-скоро си кажете нещо такова: "Мисля, че не постигат достатъчно и съм разочарован заради това". Подобен подход ще намали стреса и ще ви помогне да намерите по-бърз изход от положението, в което се намирате.

Не се затваряйте в себе си

Често нещата изглеждат по-лошо в собствените ни очи, отколкото са наистина. Ето защо е полезно да се обърнете към някой близък или приятел, на когото имате доверие, да му разкажете какво се случило и да приемете съветите му. Или пък да му позволите просто да върне усмивката на лицето ви.

Предизвикайте се

Вместо да бягате от провала, предизвиквайте се и изградете имунитет срещу него. В психологията този процес се нарича десенситизация и означава доброволно да влизате в ситуации, които ви плащат, докато притеснението и страхът от тях не изчезнат. Това може да означава да поемате нови и нови задачи в работа, да имате чести разговори с шефа си или да имате ден в седмицата, в който с партньора ви обсъждате връзката си./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448