5 секс проблема, с които двойките се сбъскват

Любопитно 07.12.2021 12:23 Снимка: ДНЕС+

5 секс проблема, с които двойките се сбъскват

Психолозите условно ги наричат „сексуални клопки“ и най-общото определение за тях е, че това са проблеми в секса, с които може да се сблъска всяка интимна двойка. Проявленията им може да се случат още в самото начало на връзката, но може да минат и години, преди да се сблъскаме с тях. Сред „клопките“ има пет основни секс проблема, които се срещат с най-голяма честота.

Тъй като сексът е една от основите, върху които се градят здравите връзки, появата на проблем – какъвто и да е той – в този аспект, може да се окаже пагубен за цялостните взаимоотношения между партньорите. При всяка двойка проблемите могат да са най-различни и да възникнат по различно време. Важно е да се знае, че решаването им не е толкова сложна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Нужни са само желание и малко усилия от страна и на двамата партньори, за да се върне хармонията във връзката.

Най-често срещаните проблеми от сексуален характер, с които се сблъскват интимните двойки, както вече стана дума, могат да се категоризират в пет основни аспекта:

1. Честота и съдържание на половите актове

Вероятно това е най-често срещаният проблем със секса и той е свързан с честотата и „съдържанието“. До такива ситуации се стига, когато единият от партньорите не е удовлетворен от броя, качеството или едновременно и двете, на сексуалните контакти. Проблемът може да провокира негодуване и липса на желание за действия в други аспекти на съвместния живот на двамата партньори.

2. Когато се появи дете

Раждането на дете, а дори и още в периода на бременността на жената, е фактор, който променя сексуалният живот на много двойки. В такива случаи много често психолозите наблюдават мъже, които се чувстват, както емоционално, така и сексуално неудовлетворени. В това няма нищо чудно, защото вниманието на жената се фокусира към бременността и най-вече към новороденото.

3. Затруднения в общуването

При една немалка част от двойките сексуалните проблеми се пораждат от трудности в комуникацията и по-специално – откровените разговори за секса. За мнозина, както мъже, така и жени, които са израснали в семейна средата, в която сексът е тема табу за разговори, е свойствено да прехвърлят автоматично такава практика и в личния си живот, когато са в двойка. Откровеното обсъждане на каквито и да е въпроси, свързани със секса, не само подобряват общуването в двойката. Това е фактор, който води след себе си и много по-задоволителен сексуален живот. Препятствието е едно – мнозина се страхуват да изкажат на глас мислите си, свързани със секса, защото се притесняват да не бъдат отхвърлени. И проблемът тук е, че потайността, задържането в себе си на неизказаните желания, в крайна сметка води до усещане за обща незадоволеност и в много от случаите се проявява в търсене на варианти за задоволяване на такива нужди на друго място.

4. Интересът и у двамата се губи

Също често срещан проблем е, когато и двамата партньори взаимно загубят интерес към секса. В повечето случаи това се случва в дългогодишни връзки, където партньорите се превръщат по-скоро в съквартиранти, отколкото в интимна двойка, за която е важно да доставят и да се наслаждават на сексуалността си.

5. Представи, далеч от реалността

Лоша шега на двойките, които са заедно от дълго време, може да изиграят и нереалистичните представи за секса. С годините сексуалният живот на двойките се променя и някогашната спонтанност, завладяващата страст от началото на връзката е много трудно да се запази в същия вид след няколко години съвместен живот. Това в никакъв случай не означава, че с течение на времето сексуалният живот на двойките става по-незадоволителен. Напротив, еволюцията на интимностите е възможна. Партньорите, които подхождат прагматично и имат реалистични нагласи и представи за секса са в състояние с годините да развият отношенията си и да превърнат секса в едно още по-интензивно и всеобхватно забавление.

Всяка двойка може да се сблъска с подобни проблеми. Но всяка подобна ситуация може да се реши с най-прости стъпи: откровеност, общуване и търсене на практически компромиси и решения.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648