5 признака за проблеми с дебелото черво

Любопитно 20.06.2023 13:54 Снимка: ДНЕС+

5 признака за проблеми с дебелото черво

Състоянието на храносмилателната ни система е показателно както за имунната ни система, така и за цялостното здраве на организма ни. Някои хора обаче се изправят пред проблеми с червата, които в някои случаи изискват инвазивна процедура.

Запушването на дебелото черво (чревна обструкция) е един от тези случаи. Невинаги обаче е нужна операция, за да бъде разрешен проблемът. Ето кои пет признака могат да бъдат сигнал, че имаме запушване (непроходимост) на дебелото черво.

Усещане за подуване

Един от симптомите на чревна обструкция е усещането за подуване.

Снимка 623023

Източник: The Economist

"Частичното запушване обикновено се проявява чрез спазми в корема, подуване на корема, гадене и повръщане", обясняват здравните специалисти.

Гадене

Гаденето е друг знак за запушено дебело черво.

Снимка 623024

Източник: iStock

Често то е последвано от повръщане, което се различава от стомашен вирус например.

Мускулни крампи

Ако наред с мускулните крампи, изпитваме и болка, повръщаме, и сме дехидратирани, и то в продължение на осем или повече часа без облекчение, е време да се консултираме с лекар.

Снимка 623025

Източник: iStock

Коремна болка

В случаи на чревна обструкция можем да усетим, че стомахът ни се гърчи, боли и имаме спазми, които предизвикват потене и гадене. По-късно е възможно да последва и повръщане, пише Eat This, Not That.

Запек

Запекът е може би най-очевидният от всички признаци за запушване на дебелото черво. Тогава човек изпитва затруднения при изхождане и отделяне на газове, появява се и усещането за подуване.

Снимка 623027

Източник: iStock

В такива случаи може да става въпрос за пълно запушване или стеснение, уточняват лекарите./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361